Rác rétes Borbás Marcsitól

Gasztro

Rác rétes Borbás Marcsitól

Borbás Marcsi receptje!

Hozzávalók:

A tésztához:

Tovább olvasok
  • 5 dkg élesztő
  • 2 ek kristálycukor
  • 1,5 dl kefir vagy aludttej
  • 3 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • kb 60 dkg liszt
  • 1 dl olaj
  • 1 citrom héja
  • 1 tk vaníliakivonat

A töltelékhez:

  • 1,5 kg túró
  • 3 tojássárgája
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint cukor

 

  • A kenéshez 1 db tojás

Elkészítés:

Egy kézi habverő segítségével az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojások sárgájával simára keverjük. Hozzáöntünk 3 dl kézmeleg tejet, majd 20 dkg lisztet is. Az egészet összedolgozzuk, és 30 percig langyos helyen pihentetjük, hogy a kovász felfusson. Ha már jó habos a massza, adunk hozzá egy kevés sót, és annyi liszttel dagasztjuk be, amennyit felvesz. A lényeg, hogy jó lágy tésztát kapjunk, amelyet még tudunk majd nyújtani. Ha a tészta összeállt, olajos kézzel folytatjuk a dagasztást, és összesen 1 dl olajat dagasztunk bele ilyen módon. Ha szép sima már a tészta, akkor letakarjuk a tálat egy tiszta konyharuhával, és duplájára kelesztjük.

A levegősre dagadt tésztát egy jól meglisztezett terítőre borítjuk, és két részre osztjuk.

Mindkét részt külön-külön kinyújtjuk, és megtöltjük a túrós töltelékkel. A szélét behajtjuk, majd óvatosan feltekerjük, és egy jól kivajazott tepsibe emeljük a terítő segítségével. Egy tepsibe egy rúd kerüljön. A tetejüket felvert tojással megkenjük, és újabb 10 percet pihentetjük. Ne ijedjünk meg, ha formázás közben szakad a tésztánk, hiszen ezzel a zsíros tésztával meglehetősen nehéz dolgozni, de mindenképpen megéri!

Végül megszurkáljuk a réteseket, hogy ne repedjenek ki, és 180 fokon 30–40 perc alatt pirosra sütjük őket.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X