Gasztro

Rábavidéki gibanica

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (2 darabhoz): 

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só

 A töltelékhez:

  • 50 dkg rögös túró
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 10 dkg tejföl
  • 3 ek búzadara
  • 1 csipet só
  • 1 biocitrom héja

Az összeállításhoz:

  • 6 db réteslap
  • 20 dkg tejföl
  • 2-3 db alma
  • 6-7 ek cukros darált mák

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az élesztőt egy kis langyos tejben felfuttatjuk a cukorral. Ezután belekeverjük a tojást is. A lisztbe belekeverünk két evőkanál cukrot, egy csipet sót, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket és a maradék tejet. Érdemes géppel dagasztani, mert laza, puha tésztát kell készítenünk. Ha kézzel dagasztunk, figyeljünk rá, hogy ne a tésztát lisztezzük, hanem mindig csak a kezünket, és így dolgozzunk vele. Ha már összeállt, jöhet hozzá az olvasztott vaj, majd kidolgozzuk a tésztát. Ha elkészültünk, letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk megkelni.

Ha a tészta duplájára dagadt, folytathatjuk a munkát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt felkockázzuk. A tésztát két részre osztjuk. Mindkét darabot kb. 30 centis karikává nyújtjuk. Ezután elhelyezzük őket egy-egy nagy méretű, sütőpapírral bélelt tepsiben. Az almakockákat körben a szélükön elosztjuk, majd kb 2 centit visszahajtunk rá, tehát peremet készítünk a karikáinknak.

A töltelékhez a túrót elkeverjük a tejföllel, a tojással és 10 dkg cukorral, valamint búzadarával. Egy csipet sót is adunk hozzá, és citromhéjjal ízesítjük. A tésztakarikák szabadon maradt közepét megszórjuk 2-3 evőkanál cukros darált mákkal, aztán beleöntjük a túrós tölteléket. A túrótöltelékre rárakunk 2-2 db réteslapot, a lelógó, széleket gyűrötten visszahajtogatjuk, majd megkenjük őket tejföllel. Ezután ismét megszórjuk cukros mákkal, majd ismét 1-1 réteslap következik ugyanúgy, mint az első rétegnél, visszahajtva, megkenve, pici cukorral megszórva.

170 fokon kb. 30 perc alatt szépen megsütjük a süteményeket. 15-20 perc pihentetés után szeleteljük.

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.