Hozzávalók (2 darabhoz):
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg rögös túró
- 10 dkg kristálycukor
- 2 db tojás
- 10 dkg tejföl
- 3 ek búzadara
- 1 csipet só
- 1 biocitrom héja
Az összeállításhoz:
- 6 db réteslap
- 20 dkg tejföl
- 2-3 db alma
- 6-7 ek cukros darált mák
Elkészítés:
Az élesztőt egy kis langyos tejben felfuttatjuk a cukorral. Ezután belekeverjük a tojást is. A lisztbe belekeverünk két evőkanál cukrot, egy csipet sót, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket és a maradék tejet. Érdemes géppel dagasztani, mert laza, puha tésztát kell készítenünk. Ha kézzel dagasztunk, figyeljünk rá, hogy ne a tésztát lisztezzük, hanem mindig csak a kezünket, és így dolgozzunk vele. Ha már összeállt, jöhet hozzá az olvasztott vaj, majd kidolgozzuk a tésztát. Ha elkészültünk, letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk megkelni.
Ha a tészta duplájára dagadt, folytathatjuk a munkát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt felkockázzuk. A tésztát két részre osztjuk. Mindkét darabot kb. 30 centis karikává nyújtjuk. Ezután elhelyezzük őket egy-egy nagy méretű, sütőpapírral bélelt tepsiben. Az almakockákat körben a szélükön elosztjuk, majd kb 2 centit visszahajtunk rá, tehát peremet készítünk a karikáinknak.
A töltelékhez a túrót elkeverjük a tejföllel, a tojással és 10 dkg cukorral, valamint búzadarával. Egy csipet sót is adunk hozzá, és citromhéjjal ízesítjük. A tésztakarikák szabadon maradt közepét megszórjuk 2-3 evőkanál cukros darált mákkal, aztán beleöntjük a túrós tölteléket. A túrótöltelékre rárakunk 2-2 db réteslapot, a lelógó, széleket gyűrötten visszahajtogatjuk, majd megkenjük őket tejföllel. Ezután ismét megszórjuk cukros mákkal, majd ismét 1-1 réteslap következik ugyanúgy, mint az első rétegnél, visszahajtva, megkenve, pici cukorral megszórva.
170 fokon kb. 30 perc alatt szépen megsütjük a süteményeket. 15-20 perc pihentetés után szeleteljük.
Ajánljuk még: