Puliszkakrémes sütemény

Gasztro

Puliszkakrémes sütemény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 9 ek. Univer Passata (passzírozott paradicsom)
  • 9 ek. borvíz (szódavíz)
  • 9 ek. kukoricaolaj
  • 9 ek. porcukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 50-60 dkg liszt
  • 1 tojás

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 5 ek. kukoricadara
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor

A tetejére:

  • porcukor

Az összeállításhoz:

3 dl Univer áfonyalekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

50 dkg lisztet elkeverünk a porcukorral és a sütőporral, majd hozzámérjük a borvizet, a kukoricaolajat és a passzírozott paradicsomot is. Beleütjük a tojást, és a sóval együtt alaposan összegyúrjuk. Egynemű, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk, mely érdekes, narancsos színben pompázik. Ha szükséges, akkor adjuk még hozzá a maradék lisztet is. Ha elkészültünk, négy egyenlő részre osztjuk a tésztát. Mindegyik darabot négyszögletesre, nagyobb tepsi méretűre sodorjuk. Ezután egy nagyobb tepsi fenekét megkenjük zsírral, és vékonyan meglisztezzük. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, és így emeljük át a tepsire. 180 fokon kb. 10 perc alatt sülnek meg a lapok, de figyeljük őket, hogy ne süljenek túl, mert akkor túlságosan meg fognak keményedni. Amikor kezdenek pirulni, akkor ki is vehetjük őket a sütőből. Ha megsült egy lap, várjunk egy percet, majd óvatosan csúsztassuk le a tepsiről egy deszkára. Így sorjában süssük meg mind a négyet. 

A krémhez a tejet felforraljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a kukoricadarát, összefőzzük, közben pedig folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze. Ha a keverék sűrűre főtt, hozzáadjuk a cukrot, és hagyjuk kihűlni. Ha már nem meleg, belekeverjük a puha vajat. Ha nagyon lágy lenne a krém, betehetjük egy kicsit a hűtőbe. 

Ha mindennel elkészültünk, betöltjük a lapokat. Az első lapot abba a tepsibe rakjuk, melyen megsütöttük. A fölösleges részeket egy éles késsel nyugodtan vágjuk le. Az első lapot azután megkenjük a krémmel, a másodikat pedig egy nagy adag lekvárral. Érdemes savanykásabb lekvárt választani ehhez a süteményhez, úgy lesz a legkellemesebb az összhatás. A harmadik lapra kenjük a krém másik felét, majd befedjük az egészet a negyedik lappal. 

Sajnos ezt a süteményt nem kóstolhatjuk meg azonnal, muszáj pihentetni legalább egy napot, mielőtt felvágjuk, hogy a lapok megszívják magukat a krémmel és a lekvárral. Így fognak megpuhulni, és így lehet majd csinos kockákra felszeletelni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. 

 A recept megjelenését az Univer támogatja.

Ajánljuk még:

Komáromi Jókai palacsinta, avagy az írófejedelem bablevese szilárd változatban

A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról? Jómagam nemrég ismerkedtem meg vele komáromi látogatásom során. Olyannyira meglepődtem azon, hogy késsel-villával faltam a jó bablevesből ismert ízeket, olvadtak a textúrák a nyelvemen, hallgattam a palacsinta születéstörténetét, és közben egyre az járt a fejemben, hogy száz év múlva féltve őrzött legenda lehet az alig egy éves ételköltemény. Hazaérve persze elkészült nálunk is, hogy leteszteljem, mit szól hozzá a bableveskedvelő siserehad. Megnyalták utána mind a tíz ujjukat!

 

Már követem az oldalt

X