Puliszkakrémes sütemény

Gasztro

Puliszkakrémes sütemény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 9 ek. Univer Passata (passzírozott paradicsom)
  • 9 ek. borvíz (szódavíz)
  • 9 ek. kukoricaolaj
  • 9 ek. porcukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 50-60 dkg liszt
  • 1 tojás

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 5 ek. kukoricadara
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor

A tetejére:

  • porcukor

Az összeállításhoz:

3 dl Univer áfonyalekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

50 dkg lisztet elkeverünk a porcukorral és a sütőporral, majd hozzámérjük a borvizet, a kukoricaolajat és a passzírozott paradicsomot is. Beleütjük a tojást, és a sóval együtt alaposan összegyúrjuk. Egynemű, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk, mely érdekes, narancsos színben pompázik. Ha szükséges, akkor adjuk még hozzá a maradék lisztet is. Ha elkészültünk, négy egyenlő részre osztjuk a tésztát. Mindegyik darabot négyszögletesre, nagyobb tepsi méretűre sodorjuk. Ezután egy nagyobb tepsi fenekét megkenjük zsírral, és vékonyan meglisztezzük. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, és így emeljük át a tepsire. 180 fokon kb. 10 perc alatt sülnek meg a lapok, de figyeljük őket, hogy ne süljenek túl, mert akkor túlságosan meg fognak keményedni. Amikor kezdenek pirulni, akkor ki is vehetjük őket a sütőből. Ha megsült egy lap, várjunk egy percet, majd óvatosan csúsztassuk le a tepsiről egy deszkára. Így sorjában süssük meg mind a négyet. 

A krémhez a tejet felforraljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a kukoricadarát, összefőzzük, közben pedig folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze. Ha a keverék sűrűre főtt, hozzáadjuk a cukrot, és hagyjuk kihűlni. Ha már nem meleg, belekeverjük a puha vajat. Ha nagyon lágy lenne a krém, betehetjük egy kicsit a hűtőbe. 

Ha mindennel elkészültünk, betöltjük a lapokat. Az első lapot abba a tepsibe rakjuk, melyen megsütöttük. A fölösleges részeket egy éles késsel nyugodtan vágjuk le. Az első lapot azután megkenjük a krémmel, a másodikat pedig egy nagy adag lekvárral. Érdemes savanykásabb lekvárt választani ehhez a süteményhez, úgy lesz a legkellemesebb az összhatás. A harmadik lapra kenjük a krém másik felét, majd befedjük az egészet a negyedik lappal. 

Sajnos ezt a süteményt nem kóstolhatjuk meg azonnal, muszáj pihentetni legalább egy napot, mielőtt felvágjuk, hogy a lapok megszívják magukat a krémmel és a lekvárral. Így fognak megpuhulni, és így lehet majd csinos kockákra felszeletelni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. 

 A recept megjelenését az Univer támogatja.

Ajánljuk még:

Őszibarackos finomságok

Mi kerül a tányérba ott, ahol minden kertben őszibarackfák kelletik hamvas gyümölcseiket? Persze, hogy valami izgalmas őszibarack-költemény. Hol így, hol úgy. Mert nem csak nyersen, befőttnek meg lekvárnak terem, lesz belőle barackleves, gyümölcssaláta, sütemények és torták, szörp és csatni. És ha még mindig van barack, akkor megtöltjük, grillezzük, izgalmas fűszerekkel házasítjuk. Az őszibarackot sosem lehet megunni!