Hozzávalók
A tésztához:
- 9 ek. Univer Passata (passzírozott paradicsom)
- 9 ek. borvíz (szódavíz)
- 9 ek. kukoricaolaj
- 9 ek. porcukor
- 1 tasak sütőpor
- 50-60 dkg liszt
- só
- 1 tojás
A krémhez:
- 500 ml tej
- 5 ek. kukoricadara
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
A tetejére:
- porcukor
Az összeállításhoz:
3 dl Univer áfonyalekvár
Elkészítés
50 dkg lisztet elkeverünk a porcukorral és a sütőporral, majd hozzámérjük a borvizet, a kukoricaolajat és a passzírozott paradicsomot is. Beleütjük a tojást, és a sóval együtt alaposan összegyúrjuk. Egynemű, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk, mely érdekes, narancsos színben pompázik. Ha szükséges, akkor adjuk még hozzá a maradék lisztet is. Ha elkészültünk, négy egyenlő részre osztjuk a tésztát. Mindegyik darabot négyszögletesre, nagyobb tepsi méretűre sodorjuk. Ezután egy nagyobb tepsi fenekét megkenjük zsírral, és vékonyan meglisztezzük. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, és így emeljük át a tepsire. 180 fokon kb. 10 perc alatt sülnek meg a lapok, de figyeljük őket, hogy ne süljenek túl, mert akkor túlságosan meg fognak keményedni. Amikor kezdenek pirulni, akkor ki is vehetjük őket a sütőből. Ha megsült egy lap, várjunk egy percet, majd óvatosan csúsztassuk le a tepsiről egy deszkára. Így sorjában süssük meg mind a négyet.
A krémhez a tejet felforraljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a kukoricadarát, összefőzzük, közben pedig folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze. Ha a keverék sűrűre főtt, hozzáadjuk a cukrot, és hagyjuk kihűlni. Ha már nem meleg, belekeverjük a puha vajat. Ha nagyon lágy lenne a krém, betehetjük egy kicsit a hűtőbe.
Ha mindennel elkészültünk, betöltjük a lapokat. Az első lapot abba a tepsibe rakjuk, melyen megsütöttük. A fölösleges részeket egy éles késsel nyugodtan vágjuk le. Az első lapot azután megkenjük a krémmel, a másodikat pedig egy nagy adag lekvárral. Érdemes savanykásabb lekvárt választani ehhez a süteményhez, úgy lesz a legkellemesebb az összhatás. A harmadik lapra kenjük a krém másik felét, majd befedjük az egészet a negyedik lappal.
Sajnos ezt a süteményt nem kóstolhatjuk meg azonnal, muszáj pihentetni legalább egy napot, mielőtt felvágjuk, hogy a lapok megszívják magukat a krémmel és a lekvárral. Így fognak megpuhulni, és így lehet majd csinos kockákra felszeletelni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
A recept megjelenését az Univer támogatja.
Ajánljuk még: