Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 fej káposzta
- 1 tk ecet
- 3-4 szelet szikkadt kenyér
- 1 ek sertészsír
- 1 tk fűszerpaprika
- só
A knédlihez:
- 1 tojás
- kb. 1 dl víz
- 25 dkg liszt
- só
- pirított kenyérmorzsa
- 1 ek zsír
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Ha elkészült, krumplinyomóval áttörjük. A szikkadt kenyérszeleteket nagyjából egy centis kockákra vágjuk. Egy edényben felolvasztunk kevés sertészsírt, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd lehúzzuk a tűzről, és átforgatjuk rajta a kenyérkockákat. Ezután az áttört burgonyára halmozzuk a paprikás kenyeret.
A káposztát szálasra gyaluljuk, majd lesózzuk, és beledörzsöljük a sót. Egy serpenyőben felolvasztunk egy kevés sertészsírt, majd rátesszük a káposztát, és addig dinszteljük, míg szép aranybarna nem lesz. Ha elkészült, ízlés szerint adunk hozzá ecetet.
A lisztből a tojással, a vízzel és csipet sóval tésztát készítünk. Olyan sűrűségű legyen, mint amikor nokedlit készítünk.
A nagy szemű morzsához a kenyér belsejét az ujjaink segítségével lemorzsoljuk, majd egy kanálnyi sertészsíron megpirítjuk. Figyeljünk rá, hogy ne égjen meg. Ha elkészült, kifőzhetjük a knédliket. Az előzőleg elkészített tésztát egy kanállal szaggatjuk bele a forrásban lévő sós vízbe. Ha megfőtt, jól lecsepegtetjük, és a pirított morzsával összekeverjük.
Tálaláskor minden tányérba teszünk a knédliből, szedünk mellé a krumpliból és a párolt káposztából is.
Ajánljuk még: