Hozzávalók:
- 20 dkg pontyfilé
- 20 dkg ponty hasaalja
A marinádhoz:
- 10 gerezd fokhagyma
- 3 szem piros thai chili
- 1 dl halszósz
- 6-7 db lime leve
- 5 dkg pálmacukor
- 3 db kaffir lime levél
Az összeállításhoz:
- 2 szem retek
- 2 db fermentált szilva
- 2 db friss szilva
- 1 tk szilvapüré
- 1 szem salottahagyma
- 1 zellerszár
- friss koriander
- lime-héj
- friss citromfű
- korianderolaj
Elkészítés:
A fokhagymát, a chilit, a halszószt, a pálmacukrot és a lime-levet egy turmixban összedolgozzuk. A pálmacukrot késsel szeleteltjük vagy reszeljük előtte, mert nagyon kemény, és tönkre teheti a turmixot. A kaffir lime-ot is hozzáadjuk, de a vastag ereket kiszedjük belőle. Ebbe a marinádba helyezzük bele 10 percre a vékony szeletekre vágott halat. Ehhez a halat lefilézzük, a filét pedig 45 fokos szögben vágjuk fel. A hasaalját erezettel szemben vágjuk fel ugyanígy. Ezt a részt nem hőkezeljük, csak zsebsárkánnyal picit megperzseljük.
Amíg a hal a savban gyakorlatilag „megfő”, előkészítjük, feldaraboljuk a tálaláshoz szükséges zöldségeket és a szilvát. Végül ezekkel tálaljuk a halat, friss korianderrel, citromfűvel és korianderolajjal ízesítve.
Ajánljuk még: