Ponty ceviche

Gasztro

Ponty ceviche

Bíró Dániel receptje

Hozzávalók: 

  • 20 dkg pontyfilé
  • 20 dkg ponty hasaalja

A marinádhoz:

  • 10 gerezd fokhagyma
  • 3 szem piros thai chili
  • 1 dl halszósz
  • 6-7 db lime leve
  • 5 dkg pálmacukor
  • 3 db kaffir lime levél

Az összeállításhoz:

  • 2 szem retek
  • 2 db fermentált szilva
  • 2 db friss szilva
  • 1 tk szilvapüré
  • 1 szem salottahagyma
  • 1 zellerszár
  • friss koriander
  • lime-héj
  • friss citromfű
  • korianderolaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A fokhagymát, a chilit, a halszószt, a pálmacukrot és a lime-levet egy turmixban összedolgozzuk. A pálmacukrot késsel szeleteltjük vagy reszeljük előtte, mert nagyon kemény, és tönkre teheti a turmixot. A kaffir lime-ot is hozzáadjuk, de a vastag ereket kiszedjük belőle. Ebbe a marinádba helyezzük bele 10 percre a vékony szeletekre vágott halat. Ehhez a halat lefilézzük, a filét pedig 45 fokos szögben vágjuk fel. A hasaalját erezettel szemben vágjuk fel ugyanígy. Ezt a részt nem hőkezeljük, csak zsebsárkánnyal picit megperzseljük. 

Amíg a hal a savban gyakorlatilag „megfő”, előkészítjük, feldaraboljuk a tálaláshoz szükséges zöldségeket és a szilvát. Végül ezekkel tálaljuk a halat, friss korianderrel, citromfűvel és korianderolajjal ízesítve. 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.