Poharas körtés-tejfölös sütemény

Gasztro

Poharas körtés-tejfölös sütemény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • egy bögre liszt 
  • fél bögre cukor
  • 3 db tojás
  • 1 púpos ek sütőpor
  • 1 csipet só
  • szükség szerint tej
  • egy citrom héja

A tetejére:

  • 2-3 szem nyári körte
  • 1 bögre tejföl
  • 2 ek barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A puha vajat habosra kikeverjük fél bögre cukorral, majd egyenként hozzáadunk három egész tojást. Krémesre, egyneműre keverjük.

A lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd összekeverjük a tojásos, vajas masszával. Annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen önthető, de ne túl folyós tésztát kapjunk. Reszelt citromhéjjal is ízesítjük.

Kivajazott sütőtálba öntjük a tésztát, elegyengetjük, majd körteszeletekkel kirakjuk. A tejfölben elkeverjük a cukrot és a citromot, majd ezt is ráöntjük a süteményre. 30-40 perc alatt 170 fokon megsütjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

 

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.