Poharas körtés-tejfölös sütemény

Gasztro

Poharas körtés-tejfölös sütemény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • egy bögre liszt 
  • fél bögre cukor
  • 3 db tojás
  • 1 púpos ek sütőpor
  • 1 csipet só
  • szükség szerint tej
  • egy citrom héja

A tetejére:

  • 2-3 szem nyári körte
  • 1 bögre tejföl
  • 2 ek barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A puha vajat habosra kikeverjük fél bögre cukorral, majd egyenként hozzáadunk három egész tojást. Krémesre, egyneműre keverjük.

A lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd összekeverjük a tojásos, vajas masszával. Annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen önthető, de ne túl folyós tésztát kapjunk. Reszelt citromhéjjal is ízesítjük.

Kivajazott sütőtálba öntjük a tésztát, elegyengetjük, majd körteszeletekkel kirakjuk. A tejfölben elkeverjük a cukrot és a citromot, majd ezt is ráöntjük a süteményre. 30-40 perc alatt 170 fokon megsütjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: 

 

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.