Rongyos lapóka: pizzarendelés helyett

Gasztro

Rongyos lapóka: pizzarendelés helyett

Fillérekből finomat!

Hozzávalók (10 főre):

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 kis pohár aludttej
  • 0,5 dl tej
  • 5 dkg fagyos zsír
  • kevés zsír a sütéshez

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Egy kevés langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a szódabikarbónával összekevert liszthez öntjük. Annyi aludttejet öntünk hozzá, hogy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd alaposan kidolgozzuk.

Ha megkelt, vékonyra nyújtjuk, megkenjük fagyos zsírral, és szorosan felsodorjuk. A tésztatekercset 4-5 cm-es darabokra vágjuk, majd a tekercseket a talpukra állítjuk, és a kezünkkel kissé lelapítjuk. Újabb kelesztés után kerek lepényeket nyújtunk a tekercsekből, és palacsintasütőben vagy a sparhelt letisztított lapján mindkét oldalukat pirosra sütjük. Finom, foszlós, réteges tésztát kapunk.

Tökéletes köret például a dinsztelt füstölt kolbász mellé - annak receptjét itt találjátok.

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X