Gasztro

Rongyos lapóka: pizzarendelés helyett

Fillérekből finomat!

Hozzávalók (10 főre):

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 kis pohár aludttej
  • 0,5 dl tej
  • 5 dkg fagyos zsír
  • kevés zsír a sütéshez

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Egy kevés langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a szódabikarbónával összekevert liszthez öntjük. Annyi aludttejet öntünk hozzá, hogy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd alaposan kidolgozzuk.

Ha megkelt, vékonyra nyújtjuk, megkenjük fagyos zsírral, és szorosan felsodorjuk. A tésztatekercset 4-5 cm-es darabokra vágjuk, majd a tekercseket a talpukra állítjuk, és a kezünkkel kissé lelapítjuk. Újabb kelesztés után kerek lepényeket nyújtunk a tekercsekből, és palacsintasütőben vagy a sparhelt letisztított lapján mindkét oldalukat pirosra sütjük. Finom, foszlós, réteges tésztát kapunk.

Tökéletes köret például a dinsztelt füstölt kolbász mellé - annak receptjét itt találjátok.

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.