Hozzávalók (10 főre):
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 kis pohár aludttej
- 0,5 dl tej
- 5 dkg fagyos zsír
- só
- kevés zsír a sütéshez
Elkészítés:
Egy kevés langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a szódabikarbónával összekevert liszthez öntjük. Annyi aludttejet öntünk hozzá, hogy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd alaposan kidolgozzuk.
Ha megkelt, vékonyra nyújtjuk, megkenjük fagyos zsírral, és szorosan felsodorjuk. A tésztatekercset 4-5 cm-es darabokra vágjuk, majd a tekercseket a talpukra állítjuk, és a kezünkkel kissé lelapítjuk. Újabb kelesztés után kerek lepényeket nyújtunk a tekercsekből, és palacsintasütőben vagy a sparhelt letisztított lapján mindkét oldalukat pirosra sütjük. Finom, foszlós, réteges tésztát kapunk.
Tökéletes köret például a dinsztelt füstölt kolbász mellé - annak receptjét itt találjátok.
Ajánljuk még: