Hozzávalók
- 1 kg oldalas
- 2 ek sertészsír
- 2 fej vöröshagyma
- kardamom
- fahéj
- ánizs
- reszelt gyömbér
- chili ízlés szerint
- só
- 1,5 dl víz vagy alaplé
Tálaláshoz:
- mézes chiliszósz
- 1 db narancs
- 2 szál újhagyma
Elkészítés
Ehhez a recepthez szép, húsos oldalast válasszunk. Daraboljuk fel úgy, hogy mindegyik adagban egy csont legyen, így megfelelően át tudja járni a hő. Ezután készítsük el a fűszerkeveréket.
A kardamomot, a fahéjat, az ánizst, a chilit ízlés szerint keverjük össze, majd reszeljünk hozzá gyömbért is. Ezután sózzuk meg a húst, és dolgozzuk bele a fűszerkeveréket. A sütéshez válasszunk egy vastag falú, nehéz serpenyőt, ami kellő hőt tud majd sugározni sütéskor.
Ebbe tegyünk két evőkanál sertészsírt, és tegyük bele a húsokat is. Szép lassan melegítsük fel az egészet. Adjunk hozzá két fej cikkekre vágott hagymát. Ha az oldalas egyik fele átpirult, akkor megfordítjuk, és ha a másik fele is szép színt kapott, akkor hozzáadhatjuk a folyadékot, ami lehet víz, alaplé, de akár egy pohár fűszeres puncs is. Ekkor kis lángra visszavesszük a tűzhelyet, és lefedve kb. 1 órát főzzük az oldalast.
Természetesen a hústól is függ az elkészítési idő, ezért mindenképpen ellenőrizzük, hogy megpuhult-e. Ha igen, akkor kiszedjük a serpenyőből, és megforgatjuk a mézes chiliszószban, valamint megszórjuk felaprított újhagymával.
A narancsot kifilézzük, és a szeleteket is a húshoz adjuk. Ezután tálalhatunk is.