Gasztro

Pikáns, levendulás padlizsán

A levendulával való fűszerezésnek vannak aranyszabályai. Érdemes ezeket betartani, mert egy „ellevendulázott” étel örökre elveheti a kedvünket, erőteljes szappanízt hordozva. 

A levendulát mindig mértékkel használjuk, inkább kevesebb, mint több kerüljön az ételbe. Legyen ott, sejtelmesen, bársonyosan a háttérben, semmiképp se tolakodva és harsányan. Fűszerkeverékben hasonlóan karakteres társat válasszunk mellé, jól illik hozzá a rozmaring, a bors, a fokhagyma vagy a chili.

A nyári sült- vagy grillezett zöldségeknek finom aromát kölcsönöz a levendula, a virágok szárát a parázsra hajítva lenge levendulafüsttel fokozhatjuk tovább a nyári kerti élvezeteket.

 

Tovább olvasok

Hozzávalók

  • 4 kisebb padlizsán
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg dió
  • zsemlemorzsa
  • 1 húsos piros színű zöldpaprika
  • 10-12 szál levendulavirág
  • 4-5 rozmaringágacska

Elkészítés

A zsemlemorzsát a durvára vágott dióval együtt egy csöppnyi olajon aranysárgára pirítjuk. Beleszórjuk a levendulavirágot, az összetépkedett rozmaringot, az egészen apróra vágott paprikát. A padlizsánokat ujjnyi vastagon felszeleteljük, megsózzuk, majd olajjal kenegetve rostlapon (vagy serpenyőben) megsütjük. A kész padlizsánokat a színes-zamatos morzsába forgatjuk, majd néhány percre forró sütőbe tesszük, hogy átmelegedjenek, és az aromák kitárulkozzanak.

Azon melegében kínáljuk előételként vagy önálló, húsmentes fogásként.

Tehetünk a tetejére mozzarellakockákat is.

Ajánljuk még:

Az egészséges hormonháztartás 6 titka

Nem szeretem az internetezés közben felugró ablakokat, de alkalomadtán tudnak új és kifejezetten hasznos dolgokat is hozni az életembe. Ilyen eset volt, amikor körülbelül két évvel ezelőtt egy szakkönyv keresése közben egyszer csak megjelent a képernyőn Marjolein Dubbers Hormonkontroll című könyve. „Változtass az étrendeden! Változtass a hormonjaidon! Változtass az életeden!”. Megkapó hívószavak. Nem is álltam ellen, nem is volt miért. Mert nekem is változtatnom kellett.