Pastiera napoletana

Gasztro

Pastiera napoletana

Rosario Simeoli receptje

Hozzávalók:

Omlós tészta:

  • 500 g liszt (00)
  • 250 g vaj
  • 250 g cukor
  • 2 db egész tojás
  • ½ cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • ½ tk őrölt fahéj
  • reszelt narancshéj

Töltelék:

  • 500 g főtt durumbúza
  • 700 g ricotta
  • 500 g cukor
  • 100 g kandírozott narancs
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 100 g tej
  • 1 db citrom egész héja
  • 7 db egész tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 60 g vaj
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 ek narancsvirágvíz
  • mille fiori aroma

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az omlós tésztához a robotgép üstjébe tesszük a vajat és a cukrot, alacsony sebességfokozaton két percig keverjük (horog alakú keverőszárral), a tojásokat hozzáadva tovább keverjük, ügyelve arra, hogy a tészta ne ragadjon az edény oldalára. Hozzáadjuk a fahéjat, a sót, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat és a sütőport. Miután elkeveredett, leállítjuk a robotgépet, hozzáöntjük a lisztet, majd újraindítjuk, és egyes sebességfokozaton 2-3 perc alatt összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk. Két egyforma részre osztjuk, sodrófával ujjnyi vékonyra kinyújtjuk.

Ebből az adagból 2 db 26-28 cm átmérőjű Pastiera lesz. Sütőpapírral kibéleljük a két kerek formát. A tésztát a sodrófára tekerjük, a sütőformába helyezzük, vigyázva, hogy a sodrófa ne nyomja össze a tésztát a széleken. Kibéleljük a formák alját és széleit a tésztával, a túllógó részeket késsel levágjuk.

A töltelékhez egy edénybe tesszük a búzát, a tejet, a vajat és a citrom egész héját, és kb. hét percig főzzük. Szitán áttörjük a ricottát, hozzákeverjük a cukrot, egyesével a tojásokat. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a fahéjat, a narancsvirágvizet, a mille fiori aromát, a vaníliás cukrot és a kandírozott narancsot (ha szeretjük, kandírozott citromot is tehetünk bele). Végül hozzáadjuk kis adagokban a búzát is. Alaposan elkeverjük.

A tölteléket beleöntjük az előzetesen omlós tésztával kibélelt formákba úgy, hogy a forma szélétől legalább 3 mm-rel lejjebb legyen.

A maradék tésztát kinyújtjuk, egy cm vékony csíkokra vágjuk, 4-4 csíkkal berácsozzuk a töltelék tetejét.

200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, négy perc elteltével 180°C-ra visszavesszük a hőmérsékletet, és kb. 54 perc alatt megsütjük.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!