Hozzávalók:
Omlós tészta:
- 500 g liszt (00)
- 250 g vaj
- 250 g cukor
- 2 db egész tojás
- ½ cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- ½ tk őrölt fahéj
- reszelt narancshéj
Töltelék:
- 500 g főtt durumbúza
- 700 g ricotta
- 500 g cukor
- 100 g kandírozott narancs
- 1 tk őrölt fahéj
- 100 g tej
- 1 db citrom egész héja
- 7 db egész tojás
- 3 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 60 g vaj
- 3 cs vaníliás cukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1 ek narancsvirágvíz
- mille fiori aroma
Elkészítés:
Az omlós tésztához a robotgép üstjébe tesszük a vajat és a cukrot, alacsony sebességfokozaton két percig keverjük (horog alakú keverőszárral), a tojásokat hozzáadva tovább keverjük, ügyelve arra, hogy a tészta ne ragadjon az edény oldalára. Hozzáadjuk a fahéjat, a sót, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat és a sütőport. Miután elkeveredett, leállítjuk a robotgépet, hozzáöntjük a lisztet, majd újraindítjuk, és egyes sebességfokozaton 2-3 perc alatt összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk. Két egyforma részre osztjuk, sodrófával ujjnyi vékonyra kinyújtjuk.
Ebből az adagból 2 db 26-28 cm átmérőjű Pastiera lesz. Sütőpapírral kibéleljük a két kerek formát. A tésztát a sodrófára tekerjük, a sütőformába helyezzük, vigyázva, hogy a sodrófa ne nyomja össze a tésztát a széleken. Kibéleljük a formák alját és széleit a tésztával, a túllógó részeket késsel levágjuk.
A töltelékhez egy edénybe tesszük a búzát, a tejet, a vajat és a citrom egész héját, és kb. hét percig főzzük. Szitán áttörjük a ricottát, hozzákeverjük a cukrot, egyesével a tojásokat. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a fahéjat, a narancsvirágvizet, a mille fiori aromát, a vaníliás cukrot és a kandírozott narancsot (ha szeretjük, kandírozott citromot is tehetünk bele). Végül hozzáadjuk kis adagokban a búzát is. Alaposan elkeverjük.
A tölteléket beleöntjük az előzetesen omlós tésztával kibélelt formákba úgy, hogy a forma szélétől legalább 3 mm-rel lejjebb legyen.
A maradék tésztát kinyújtjuk, egy cm vékony csíkokra vágjuk, 4-4 csíkkal berácsozzuk a töltelék tetejét.
200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, négy perc elteltével 180°C-ra visszavesszük a hőmérsékletet, és kb. 54 perc alatt megsütjük.