Gasztro

Paprikás kattancs

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 3-4 dl tej

A kenéshez:

  • 4-5 ek. kacsazsír
  • 4-5 ek. fűszerpaprika

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • nagy szemű só

 

Elkészítés 

Elmorzsoljuk a vajat a lisztben. 1,5 dl langyos tejbe beleteszünk egy kevés cukrot és egy kanál lisztet, amit elkeverünk. Ebben futtatjuk fel az élesztőt. Ha felfutott, hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a 2 tojássárgáját és a sót, végül annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Az így kapott tésztát alaposan kidagasztjuk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, 2 cipót formázunk belőle. Egyenként 2-3 mm vékony téglalapot nyújtunk. Ezután megkenjük őket olvasztott libakacsazsírral, sózzuk, majd bőven megszórjuk őrölt fűszerpaprikával. Ezután feltekerjük őket, és a két rudat kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük. A tekercsek tetejét megkenjük tojással, majd megszórjuk nagyszemű sóval. Kicsit hagyjuk még kelni, végül 180° C-on, 30 perc alatt készre sütjük.