Panna cotta meggyes rebarbarakompóttal

Gasztro

Panna cotta meggyes rebarbarakompóttal

A panna cotta egy csodás olasz desszert, mely Piemont régióból származik. Eredetileg édes tejszínből és zselatinból készült, de közben ez a recept is változott, különféle variációk születtek, és hogy könnyítsenek kicsit az édességen, elkezdték a tejszín felét vagy egyharmadát tejjel helyettesíteni. Így számos verzió alakult ki, ám ami minden receptben közös, hogy kevés összetevőt tartalmaz, azok esetében viszont elengedhetetlen a kiváló minőség.

Nagyon fontos hozzá a krémes, zsíros tejszín, a zsíros tej és az igazi vanília. Ezen belül pedig játszhatunk az arányokkal. Ha krémesebb végeredményt szeretnénk, használjunk több tejszínt hozzá. Ha könnyebb változatot, akkor a tej javára toljuk el az arányokat. 

Hozzávalók:

  • 300 ml zsíros tejszín (minimum 30 %-os)
  • 200 ml zsíros tej (3,5 %-os)
  • 6 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 6 db lapzselatin (10 g)

A tálaláshoz:

  • 2 szál rebarbara
  • 20 dkg meggybefőtt
  • 3 ek cukor
  • ½ citrom leve

 

Tovább olvasok

 Elkészítés: 

A tejszínt és a tejet elkeverjük, majd elkezdjük felforrósítani a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Lassan melegítsük, ne hagyjuk, hogy felforrjon. Ha már gőzölög, és szinte forr, akkor húzzuk le a tűzről. Közben a zselatinlapokat áztassuk 3 percre hideg vízbe, majd csavarjuk ki, és adjuk a tejszínes keverékhez. Keverjük simára, hogy a zselatin teljesen feloldódjon. Ezután hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a keveréket, közben néhányszor keverjük át, hogy ne legyen bőrös a teteje. Ha kihűlt, akkor osszuk szét négy csinos pohárba vagy formába, és tegyük hűtőbe minimum 3 órára.

 

Akkor jó a panna cotta állaga, ha krémes, viszont a formából kiborítva megtartja önmagát. Ehhez mérten kell a zselatint is adagolni. Mindenképpen olvassuk el annak a típusú zselatinnak az adagolási javaslatát, amit a recepthez felhasználunk.

A kompóthoz a rebarbarát meghámozzuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. 3 dl vizet felforralunk 3 evőkanál cukorral. Ha felforrt, beletesszük a rebarbarát, és pár percig forraljuk a szirupban. Figyeljünk, hogy ne főjön szét. Ha megpuhult, de még tartja a formáját, akkor lekapcsoljuk alatta a tüzet, és hozzáadjuk a meggybefőttet. Végül egy kis citromlevet is adunk hozzá.

Ha kihűlt a kompót, és a panna cotta is eleget pihent, már tálalhatunk is.

 

Már követem az oldalt

X