Gyömbéres őszi gyümölcssaláta
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 2 szép birsalma
- 1 citrom
- 1 evőkanál cukor
- 2 maréknyi csipkebogyó
- 5-6 szem dió
- 3 dl joghurt
- 3 evőkanál méz
- mogyorónyi friss gyömbér
Elkészítés
A birsalma molyhait ledörzsöljük, a gyümölcsök magházát kimetsszük, húsukat cikkekre szeljük. Citrommal, cukorral ízesített vízben nem túl puhára pároljuk. A csipkebogyót megtisztítjuk: ez nem túl szapora munka, de megéri! A bogyókat félbevágjuk, a szőrős-magos részt a kés hegyével kikaparjuk. Ha a birs már majdnem puha, beledobjuk a csipkebogyót is, hogy 1 percig főjön vele együtt. Leszűrjük, beleszórjuk a nagyobb darabokra tördelt dióbelet. A joghurtot a mézzel, a frissen lereszelt gyömbérrel összeturmixoljuk. A mézes-gyömbéres joghurttal megöntözzük a salátát, és hagyjuk rövid ideig érlelődni. Előételként, vagy desszertként tálalhatjuk, de egy szomorkás délutánon, uzsonna-csemegének sem utolsó!
Ínyenc őszi gyümölcssaláta
Hozzávalók
- 30 dkg szilva
- 2-2 szép érett alma és körte
- 20 dkg csemegeszőlő
- 1 citrom
- 2 evőkanál méz
- 5 dkg mogyoró
A mártáshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
- 1 kisebb chilipaprika
- 1 ágacska rozmaring
Ínyenc őszi gyümölcssaláta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A gyümölcsöket megtisztítjuk, a szilvát kimagozzuk, a szőlőt leszemezzük. Az almát és a körtét csinos cikkekre vágjuk, és citromlével meglocsoljuk, hogy meg ne barnuljon. A négyféle gyümölcsöt óvatosan összevegyítjük, és mézet csorgatunk rá. Lefedjük és behűtjük, amíg az öntet elkészül. Ehhez a félbehasított chilit meg a rozmaringot kislábosba, ujjnyi vízbe tesszük, és 5 percig forraljuk. Leszűrjük és kimérünk belőle fél dl-t. Beletördeljük a csokoládét, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk. A tűzről levéve simára eldolgozzuk az olajjal, majd hűlni hagyjuk. Hidegen kínáljuk a gyümölcssaláta mellé.
Tökkedvelő saláta
Hozzávalók
- 30 dkg sült tök
- só
- 5 dkg rózsalekvár
- 1 kiskanál chilikrém vagy 1 mokkáskanál chilipehely
Tökkedvelő saláta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A nem túl puhára sütött tököt falatnyi kockákra vágjuk. Megsózzuk, majd a chilivel elkevert rózsalekvárral óvatosan összekeverjük. Lefedve néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Előételként vagy desszertnek is kínálhatjuk.
Ajánljuk még: