Őszi gyümölcssaláták

Gasztro

Őszi gyümölcssaláták

Itt az ősz, a gyümölcssalátában egybekelnek az almák, körték a megkésett barackkal, hamvas szőlővel. Olykor kerül bele puha csipkebogyó, idén különösen korán érkezett! Hozzá még egy kis friss, csöppet kesernyés dió, egy gyömbéres- mézes joghurt telitalálat, a gyömbér, a méz ízével mindenkit felvidít! Avagy egy gyümölcssaláta az aranyló ősz kincseiből, hozzá chilis-rozmaringos csokoládé-öntet, esetleg chilis rózsával bolondított sütőtök-kockák? Ugye, egyik sem is hangzik rosszul?  

Gyömbéres őszi gyümölcssaláta

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 2 szép birsalma
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 maréknyi csipkebogyó
  • 5-6 szem dió
  • 3 dl joghurt
  • 3 evőkanál méz
  • mogyorónyi friss gyömbér

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A birsalma molyhait ledörzsöljük, a gyümölcsök magházát kimetsszük, húsukat cikkekre szeljük. Citrommal, cukorral ízesített vízben nem túl puhára pároljuk. A csipkebogyót megtisztítjuk: ez nem túl szapora munka, de megéri! A bogyókat félbevágjuk, a szőrős-magos részt a kés hegyével kikaparjuk. Ha a birs már majdnem puha, beledobjuk a csipkebogyót is, hogy 1 percig főjön vele együtt. Leszűrjük, beleszórjuk a nagyobb darabokra tördelt dióbelet. A joghurtot a mézzel, a frissen lereszelt gyömbérrel összeturmixoljuk.  A mézes-gyömbéres joghurttal megöntözzük a salátát, és hagyjuk rövid ideig érlelődni. Előételként, vagy desszertként tálalhatjuk, de egy szomorkás délutánon, uzsonna-csemegének sem utolsó!

Ínyenc őszi gyümölcssaláta

Hozzávalók

  • 30 dkg szilva
  • 2-2 szép érett alma és körte
  • 20 dkg csemegeszőlő
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dkg mogyoró

A mártáshoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kisebb chilipaprika
  • 1 ágacska rozmaring

Ínyenc őszi gyümölcssaláta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A gyümölcsöket megtisztítjuk, a szilvát kimagozzuk, a szőlőt leszemezzük. Az almát és a körtét csinos cikkekre vágjuk, és citromlével meglocsoljuk, hogy meg ne barnuljon. A négyféle gyümölcsöt óvatosan összevegyítjük, és mézet csorgatunk rá. Lefedjük és behűtjük, amíg az öntet elkészül. Ehhez a félbehasított chilit meg a rozmaringot kislábosba, ujjnyi vízbe tesszük, és 5 percig forraljuk.  Leszűrjük és kimérünk belőle fél dl-t. Beletördeljük a csokoládét, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk. A tűzről levéve simára eldolgozzuk az olajjal, majd hűlni hagyjuk. Hidegen kínáljuk a gyümölcssaláta mellé.

Tökkedvelő saláta

Hozzávalók

  • 30 dkg sült tök
  • 5 dkg rózsalekvár
  • 1 kiskanál chilikrém vagy 1 mokkáskanál chilipehely

Tökkedvelő saláta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A nem túl puhára sütött tököt falatnyi kockákra vágjuk. Megsózzuk, majd a chilivel elkevert rózsalekvárral óvatosan összekeverjük. Lefedve néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Előételként vagy desszertnek is kínálhatjuk.