Omlós sajtos csiga

Gasztro

Omlós sajtos csiga

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 tk. só
  • 2 dl tej

A töltelékhez:

  • 15 dkg vaj
  • 25 dkg kemény sajt
  • 1 kk. fűszerpaprika
  • csipetnyi só

Elkészítés 

A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd eldörzsöljük a vajjal és a sertészsírral. Ízesítjük sóval, és annyi tejet adunk hozzá, hogy jól nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk.

Ha elkészült, elfelezzük, majd lisztezett felületen vékony téglalap alakúra nyújtjuk mindkét tésztadarabot. Ehhez a sarkok felé is sodorjuk, így tudjuk kialakítani a megfelelő formát.

A töltelékhez a sajtot lereszeljük, a puha vajat pedig kikeverjük a sóval és a fűszerpaprikával. A kinyújtott tésztát megkenjük a vajjal, majd egyenletesen megszórjuk a sajttal. Ezután precízen feltekerjük. Ha mindkét adaggal elkészültünk, frissen tartó fóliába csomagoljuk a tekercseket, és a hűtőbe tesszük legalább egy órára.

Ezután a tekercseket egy éles késsel 1,5 centiméter széles szeletekre vágjuk. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül tizenöt perc alatt pirosra sütjük. Vigyázzunk, nehogy megégessük őket!

Melegen is nagyon finom, de ha kihűlt, akkor válik a tésztája igazán omlóssá. Sokáig eltartható egy zárt dobozban.

Ajánljuk még:

Nálatok kié a csirkeláb? Avagy a csirke legyen egész, a család pedig boldog!

Ahogyan öregszem, egyre inkább hiszek abban, hogy szükségünk van olyan rituálékra és megszokásokra, amik csak a mi családunkra jellemzők. Így aztán számomra természetes, hogy az anyám vasárnapi asztalát körüllengő szokásjogi rendszerben a mai napig mindenki számára egyértelmű, kit melyik húsdarab illet a csirkepörköltes lábosból…