Hozzávalók:
- 1 egész nyúl
- 2 ek zsír
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 cm friss gyömbér
- 1 cs tárkony
- 1 cs kakukkfű
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 karfiol
- 2 zöldhagymaszár
- ½ kápia
- 2 citrom héja és leve
- 2,5 dl tejföl
- 2 ek liszt
- só
A gombóchoz:
- 5 szem közepes burgonya
- 15 dkg mangalicaszalonna
- ½ fej vöröshagyma
- nyúl belsőségek: tüdő, máj, vese
- 2 szál friss kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 3-4 ek liszt
- 1 cs petrezselyem
- bors
- só
Elkészítés:
A gombóchoz a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. Ezután simára áttörjük, majd hagyjuk hűlni. A főzőlevet megtarthatjuk a leveshez.
Felkockázzuk a szalonnát, majd egy serpenyőben kipirítjuk a zsírját. A pörcöt kiszedjük, és az áttört krumplihoz adjuk. A kisült zsiradék nagyobb részét egy fazékba átöntjük, azon indítjuk majd el a levest. A maradékot a serpenyőben hagyjuk, és hozzáadjuk a felaprított nyúlbelsőségeket. Nagyon nagy lángon átpirítjuk. Ezután rádobjuk a finomra felvágott hagymát. Kakukkfűvel és fokhagymával ízesítjük. Frissen őrölt borsot is adunk hozzá. Ha megpirult, ezt is hagyjuk hűlni.
Ha már minden kihűlt, akkor összedolgozzuk az áttört krumplit a pörccel, a pirított belsőséggel, illetve egy tojással. Körülbelül a burgonya egyharmadnyi súlyának megfelelő lisztet adunk hozzá. Ízesítjük friss petrezselyemmel, sóval és borssal. Ha összeállt a tészta, lisztes kézzel diónyi gombócokat készítünk belőle.
A leveshez a finomra vágott hagymát a szalonnazsíron ledinszteljük. Ezután a feldarabolt nyúlhúst is hozzáadjuk. Addig kevergetjük, míg a hús minden része át nem fehéredik. Adunk hozzá babérlevelet, majd az aprított fokhagymát, a gyömbért és a tárkonyt is belerakjuk. Ráöntjük a krumpli főzővizét, és annyi vizet adunk még hozzá, hogy leves állaga legyen.
Amíg fő a nyúl, megtisztítjuk és felkockázzuk a zöldségeket. A karfiolt rózsáira szedjük. Mikor kétharmadig megfőtt a hús, ezeket is hozzáadjuk az ételhez. A karfiolt ráérünk később is beletenni. Mikor már fő a karfiol, belerakjuk a levesbe a gombócokat. A zöldhagyma szárát felkarikázzuk, a kápiát kis kockákra vágjuk. A citromok héját vékonyan lehámozzuk, majd felaprítjuk. Ezeket is az ételhez adjuk. Ha megfőtt a gombóc, elkészítjük a habarást. A tejfölt simára keverjük a liszttel és a citromok levével. Kiegyenlítjük a hőmérsékletét egy nagy merőkanálnyi forró levessel, majd a fazékba öntjük. Két perc múlva tálalhatjuk is!