Gombával töltött húsgolyók nyárson
Hozzávalók
- 16 db kisebb gombafej
- 60 dkg sovány sertéscomb
- 2 tojás
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- só
- őrölt bors
- pirospaprika
- kakukkfű
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 0.5 dl olaj
Gombával töltött húsgolyók nyárson – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A sertéshúst finomra daráljuk, majd az egész tojásokkal, a fűszerekkel és annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formálható masszát kapjunk. 16 golyót formálunk belőle úgy, hogy mindegyik közepébe 1-1 gombafejet helyezünk. A golyókat nyársra húzzuk, fokhagymás olajjal megkenjük és faszénparázs felett forgatva, olajjal időnként megkenegetve pirosra sütjük.
Fokhagymás újburgonya
Hozzávalók
- 1 kg újburgonya
- 2 dl száraz fehérbor
- 6 dl zöldségleves (lehet leveskockából is)
- 2-3 babérlevél
- 1 ágacska rozmaring
- 1 kiskanálnyi mustármag
- 2 evőkanál olívaolaj
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál durva só
A hagymás túróhoz:
- 50 dkg túró
- 2 dl joghurt
- 1 csokor petrezselyem
- 2 csomó újhagyma
- 1 nagy csokor metélőhagyma
Fokhagymás újburgonya – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az újburgonyát alaposan megmossuk, kefével ledörzsöljük. Ráöntjük a bort, a zöldséglevest, babérral, rozmaringgal, mustármaggal és olívaolajjal ízesítjük. Lefedve kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és további 5-6 percnyi forralás után a tűzről levesszük. Amíg fő, a túrót villával összetörjük, a joghurttal, a finomra vágott petrezselyemmel, a felkarikázott újhagymával elkeverjük. Szükség szerint megsózzuk, és felaprított metélőhagymával meghintjük. A megfőtt burgonyáról a levét leöntjük, durva sót szórunk rá és azon melegében kínáljuk.
Grillezett kukorica szalonnaköntösben
Hozzávalók
- 4 gyönge kukoricacső
- só
- 20 dkg hajszálvékony, húsos, füstölt szalonna
Grillezett kukorica szalonnaköntösben – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A kukoricacsöveket bő, forrásban lévő vízben megfőzzük. Ha kihűlt, hajszálvékony szalonna-szeletekbe burkoljuk és egy- egy megfelelő méretű alufólia lapra fektetjük, gondosan becsomagoljuk. Forró sütőben, vagy faszénparázs felett 15-20 perc alatt megsütjük.
Nyári gyümölcstorta
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 2 dl tej
- 8 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- csipetnyi só
A forma kikenéséhez: 2 dkg vaj
A tetejére:
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 2 evőkanál búzakeményítő
- 10 dkg cukor
- reszelt citromhéj
- 50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (ribiszke, málna, egres)
- 5 dkg porcukor
Nyári gyümölcstorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt megdagasztjuk. Letakarva megkelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk és kibélelünk vele egy kb. 30 cm átmérőjű, kivajazott tortaformát. A tojásokat felverjük, a tejföllel, a cukorral meg a búzakeményítővel simára keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. E krémet a tésztára öntjük, rászórjuk a megtisztított gyümölcsöket. Porcukorral meghintjük és előmelegített sütőben 195 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Cikkekre vágva kínáljuk.
Ajánljuk még: