Nyárvégi piknik

Gasztro

Nyárvégi piknik

A naptár tévedhetetlenül mutatja, hogy  vége felé ballag a nyár. Hűvösebbek a hajnalok, hosszabbak az árnyak, ám a meleg még nem enged. Olyan jó kihasználni ezeket a lágyabb estéket arra, hogy hódoljunk a természetben való sütés-főzés szenvedélyének! Jó lesz feledhetetlen nyári ízekkel teletömni az emlékezés tarisznyáját!

Gombával töltött húsgolyók nyárson

Hozzávalók

  • 16 db kisebb gombafej
  • 60 dkg sovány sertéscomb
  • 2 tojás
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • kakukkfű
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 dl olaj

 

Tovább olvasok

Gombával töltött húsgolyók nyárson – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A sertéshúst finomra daráljuk, majd az egész tojásokkal, a fűszerekkel és annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formálható masszát kapjunk. 16 golyót formálunk belőle úgy, hogy mindegyik közepébe 1-1 gombafejet helyezünk. A golyókat nyársra húzzuk, fokhagymás olajjal megkenjük és faszénparázs felett forgatva, olajjal időnként megkenegetve pirosra sütjük.

Fokhagymás újburgonya

Hozzávalók

  • 1 kg újburgonya
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 6 dl zöldségleves (lehet leveskockából is)
  • 2-3 babérlevél
  • 1 ágacska rozmaring
  • 1 kiskanálnyi mustármag
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál durva só

A hagymás túróhoz:

  • 50 dkg túró
  • 2 dl joghurt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 csomó újhagyma
  • 1 nagy csokor metélőhagyma

Fokhagymás újburgonya – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

Az újburgonyát alaposan megmossuk, kefével ledörzsöljük. Ráöntjük a bort, a zöldséglevest, babérral, rozmaringgal, mustármaggal és olívaolajjal ízesítjük.  Lefedve kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és további 5-6 percnyi forralás után a tűzről levesszük. Amíg fő, a túrót villával összetörjük, a joghurttal, a finomra vágott petrezselyemmel, a felkarikázott újhagymával elkeverjük. Szükség szerint megsózzuk, és felaprított metélőhagymával meghintjük. A megfőtt burgonyáról a levét leöntjük, durva sót szórunk rá és azon melegében kínáljuk.

Grillezett kukorica szalonnaköntösben

Hozzávalók

  • 4 gyönge kukoricacső
  • 20 dkg hajszálvékony, húsos, füstölt szalonna

Grillezett kukorica szalonnaköntösben – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A kukoricacsöveket bő, forrásban lévő vízben megfőzzük. Ha kihűlt, hajszálvékony szalonna-szeletekbe burkoljuk és egy- egy megfelelő méretű alufólia lapra fektetjük, gondosan becsomagoljuk. Forró sütőben, vagy faszénparázs felett 15-20 perc alatt megsütjük.

Nyári gyümölcstorta

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só

A forma kikenéséhez: 2 dkg vaj

A tetejére:

  • 3 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál búzakeményítő
  • 10 dkg cukor
  • reszelt citromhéj
  • 50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (ribiszke, málna, egres)
  • 5 dkg porcukor

Nyári gyümölcstorta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt megdagasztjuk. Letakarva megkelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk és kibélelünk vele egy kb. 30 cm átmérőjű, kivajazott tortaformát. A tojásokat felverjük, a tejföllel, a cukorral meg a búzakeményítővel simára keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. E krémet a tésztára öntjük, rászórjuk a megtisztított gyümölcsöket. Porcukorral meghintjük és előmelegített sütőben 195 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Cikkekre vágva kínáljuk.

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.