Hozzávalók:
- 16 g porzselatin
- 1 dl víz
- 30 dkg cukor
- 2-3 ek méz /glükózszirup
- 1 dl narancslé (ha nem szeretnénk ízesített pillecukrot, vízzel dolgozzunk)
- porcukor
- keményítő
Elkészítés:
Kezdésnek a zselatint elkeverjük a vízzel, majd állni hagyjuk.
Utána a cukrot, a mézet és a narancslevet elkezdjük sziruppá főzni. Először pici, majd idővel egyre nagyobb buborékok jelennek meg rajta. Addig főzzük, míg egészen nagy buborékokat kezd húzni a szirup.
Ekkor levesszük a tűzről, és lassan csorgatva hozzáadjuk a zselatinhoz, miközben géppel közepes-erős fordulatszámon folyamatosan keverjük.
Addig keverjük, amíg nagyon habos nem lesz. Sokkal sűrűbbnek kell lennie, mint a felvert tojásfehérjének.
Ezután olajozott sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a sűrű masszát, és hűtőbe tesszük legalább egy órára. Teljesen meg kell kötnie.
Közben elkeverünk 1:1 arányban alaposan átszitált porcukrot és keményítőt.
Miután a masszánk megkötött, bőven megszórjuk a tetejét a porcukros keményítővel, majd megolajozott ollóval cukorka méretűre feldaraboljuk. Nagyon ragad, ezért minden darabot egyenként mártsunk bele a porcukor és keményítő keverékébe. Egy csinos edényben tárolva hetekig kiváló csemege.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: