Narancsos pillecukor

Gasztro

Narancsos pillecukor

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 16 g porzselatin
  • 1 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 2-3 ek méz /glükózszirup
  • 1 dl narancslé (ha nem szeretnénk ízesített pillecukrot, vízzel dolgozzunk)
  • porcukor
  • keményítő

Elkészítés:

Kezdésnek a zselatint elkeverjük a vízzel, majd állni hagyjuk.

Utána a cukrot, a mézet és a narancslevet elkezdjük sziruppá főzni. Először pici, majd idővel egyre nagyobb buborékok jelennek meg rajta. Addig főzzük, míg egészen nagy buborékokat kezd húzni a szirup.

Ekkor levesszük a tűzről, és lassan csorgatva hozzáadjuk a zselatinhoz, miközben géppel közepes-erős fordulatszámon folyamatosan keverjük.

Addig keverjük, amíg nagyon habos nem lesz. Sokkal sűrűbbnek kell lennie, mint a felvert tojásfehérjének.

Ezután olajozott sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a sűrű masszát, és hűtőbe tesszük legalább egy órára. Teljesen meg kell kötnie.

Közben elkeverünk 1:1 arányban alaposan átszitált porcukrot és keményítőt.

Miután a masszánk megkötött, bőven megszórjuk a tetejét a porcukros keményítővel, majd megolajozott ollóval cukorka méretűre feldaraboljuk. Nagyon ragad, ezért minden darabot egyenként mártsunk bele a porcukor és keményítő keverékébe. Egy csinos edényben tárolva hetekig kiváló csemege.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.