Narancsos pillecukor

Gasztro

Narancsos pillecukor

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 16 g porzselatin
  • 1 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 2-3 ek méz /glükózszirup
  • 1 dl narancslé (ha nem szeretnénk ízesített pillecukrot, vízzel dolgozzunk)
  • porcukor
  • keményítő

Elkészítés:

Kezdésnek a zselatint elkeverjük a vízzel, majd állni hagyjuk.

Utána a cukrot, a mézet és a narancslevet elkezdjük sziruppá főzni. Először pici, majd idővel egyre nagyobb buborékok jelennek meg rajta. Addig főzzük, míg egészen nagy buborékokat kezd húzni a szirup.

Ekkor levesszük a tűzről, és lassan csorgatva hozzáadjuk a zselatinhoz, miközben géppel közepes-erős fordulatszámon folyamatosan keverjük.

Addig keverjük, amíg nagyon habos nem lesz. Sokkal sűrűbbnek kell lennie, mint a felvert tojásfehérjének.

Ezután olajozott sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a sűrű masszát, és hűtőbe tesszük legalább egy órára. Teljesen meg kell kötnie.

Közben elkeverünk 1:1 arányban alaposan átszitált porcukrot és keményítőt.

Miután a masszánk megkötött, bőven megszórjuk a tetejét a porcukros keményítővel, majd megolajozott ollóval cukorka méretűre feldaraboljuk. Nagyon ragad, ezért minden darabot egyenként mártsunk bele a porcukor és keményítő keverékébe. Egy csinos edényben tárolva hetekig kiváló csemege.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Minden ízében képes könyv: négy évszak az Aranysárkány étteremben

Jól emlékszem arra, amikor egy este édesapám egy szép színes szakácskönyvvel tért haza. Elővette, mint egy kincset, a táskájából, én meg végigsimítottam a borítóján. Nagyon fog neked tetszeni, mondta, és tényleg így volt. Forgattam, mint egy képeskönyvet, gyönyörködtem a fotókban, akkoriban, a nyolcvanas évek legelején, nem voltak még színes-képes szakácskönyvek, különleges volt minden ízében. Elolvastam minden receptet benne, töviről-hegyire: de jó lenne ilyeneket enni! – gondoltam vágyakozva. Kisvártatva megérkezett a következő kötet, és édesapám megígérte, hogyha egyszer sok pénzünk lesz, el is megyünk abba a vendéglőbe, ahol ilyen finomakat főznek.