Narancsos, kakaós, szalalkális sütemény

Gasztro

Narancsos, kakaós, szalalkális sütemény

Gáll Tímea receptje

Hozzávalók

A lapokhoz:

  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg sertészsír
  • 10 dkg porcukor
  • 3-4 ek. kakaó
  • 2 csipet só
  • 1 cs. szalalkáli
  • 2 ek. porított fenyőrügy
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl tej
  • 2 narancs héja
  • ½ narancs leve

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 4-5 ek. kukoricadara
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor

A glazúrhoz:

  • 3-4 ek. forró víz
  • 3 ek. kakaó
  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek. olaj

Az összeállításhoz:

  • 1 üveg narancslekvár

Elkészítés 

A tésztához a száraz hozzávalókat elkeverjük, majd összedolgozzuk a zsírral és a tojással. A szalalkálit feloldjuk a tejben, majd azt is hozzáadjuk. Ízesítjük a fenyőrüggyel és a narancs héjával. A narancslével lágyítjuk. Szép simára kidolgozzuk, majd négy részre osztjuk. Közepes tepsi méretűre nyújtjuk, majd egyenként kisütjük a lapokat a tepsi hátoldalán. Ezt előzőleg kenjük meg vékonyan zsírral, és szórjuk meg liszttel. 180 fokon 5-6 perc alatt meg is sülnek a lapok.

Ezután hagyjuk őket teljesen kihűlni. A krémhez a tejben megfőzzük a kukoricadarát, majd kihűtjük. Ezután a puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd összekeverjük a megfőtt kukoricakásával. Ezzel a krémmel kenjük meg az alsó lapot. A következő lapot narancslekvárral kenjük meg, majd a harmadikat a maradék krémmel. a negyedik lapot rátesszük a sütemény tetejére, majd bevonjuk a glazúrral.

Ehhez a vizet felmelegítjük, majd összekeverjük a kakaóval, a porcukorral és az olajjal. A tésztára simítjuk, majd hagyjuk a süteményt egy-két napig pihenni, hogy a lapok bepuhuljanak.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.