Nagy-Magyarország receptjei: Krumplis dedelle Felvidékről

Gasztro

Nagy-Magyarország receptjei: Krumplis dedelle Felvidékről

Nem dödölle, nem is derelye, hanem valahol a kettő között van ez a finomság. Igazán ügyes asszonyok készítették el nekünk a Felvidéken, mi pedig hálásak voltunk nekik a receptért. 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 kk só
  • 2,5 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4-5 db krumpli
  • 1 kk só
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kb. 3 evőkanál zsír

A tetejére:

  • 40 dkg juhtúró
  • olvasztott zsír vagy 20-25 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd krumplinyomóval áttörjük. A hagymát zsíron aranysárgára pirítjuk, majd ráöntjük a törött krumplira és jól kikeverjük.

A lisztből a sóval és a vízzel tésztát gyúrunk. Két cipót készítünk belőle és külön-külön kinyújtjuk körülbelül 1,5 mm vékonyra. Az egyik lapra, egymástól megfelelő távolságra, a töltelékből kis kanállal halmokat rakunk, majd a másik kinyújtott tésztalappal letakarjuk. A tésztát a halmok között lenyomkodjuk, majd derelyevágóval egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Lobogó sós vízben kifőzzük, két adagban, kb. 3 percig.

Miután leszűrtük, tűzálló tálba szedjük és olvasztott zsírral vagy a szalonna kisült zsírjával meglocsoljuk. Rámorzsoljuk a juhtúrót, óvatosan átkeverjük vele a tésztát. A sült szalonna darabokat pedig a tetejére szórjuk. Tálalhatunk hozzá tejfölt is!

Ha tetszett ez a recept, sorozatunk többi ételét is érdemes lehet megismerned, például az ordás tésztát Erdővidékről vagy a kárpátaljai koktélparadicsom-befőttet!