Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg rétesliszt
- 1 kk só
- 2,5 dl víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 4-5 db krumpli
- 1 kk só
- 1 nagy fej vöröshagyma
- kb. 3 evőkanál zsír
A tetejére:
- 40 dkg juhtúró
- olvasztott zsír vagy 20-25 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd krumplinyomóval áttörjük. A hagymát zsíron aranysárgára pirítjuk, majd ráöntjük a törött krumplira és jól kikeverjük.
A lisztből a sóval és a vízzel tésztát gyúrunk. Két cipót készítünk belőle és külön-külön kinyújtjuk körülbelül 1,5 mm vékonyra. Az egyik lapra, egymástól megfelelő távolságra, a töltelékből kis kanállal halmokat rakunk, majd a másik kinyújtott tésztalappal letakarjuk. A tésztát a halmok között lenyomkodjuk, majd derelyevágóval egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Lobogó sós vízben kifőzzük, két adagban, kb. 3 percig.
Miután leszűrtük, tűzálló tálba szedjük és olvasztott zsírral vagy a szalonna kisült zsírjával meglocsoljuk. Rámorzsoljuk a juhtúrót, óvatosan átkeverjük vele a tésztát. A sült szalonna darabokat pedig a tetejére szórjuk. Tálalhatunk hozzá tejfölt is!
Ha tetszett ez a recept, sorozatunk többi ételét is érdemes lehet megismerned, például az ordás tésztát Erdővidékről vagy a kárpátaljai koktélparadicsom-befőttet!
Ajánljuk még: