Molnárka

Gasztro

Molnárka

Borbás Marcsi receptje egy szuper molnárkához

Egynapos pihenőkön, ráérős hétvégéken érdemes meglepni a családot frissen sült péksüteményekkel. Próbáljátok ki gyermekkorunk kedvencét, a molnárkát is. Pillanatok alatt összeállítható. Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 1 dl víz
  • 1 ek cukor
    2 dkg élesztő
  • 2 ek joghurt
  • 1 egész tojás
  • 1 kk só
  • 1 ek vaj
  • 1 egész tojás a kenéshez

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Összedolgozzuk a joghurttal, a tojással és a sóval. Ha szükséges, adunk még hozzá néhány csepp vizet. Amint összeállt a tészta, jöhet hozzá egy evőkanálnyi vaj. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, majd korong alakúra kisodorjuk.

Ezután nyolc cikkre vágjuk, majd megformázzuk a molnárkákat. A csúcsától kezdjük el feltekerni a cikkeket. Ha feltekertük, a végeket két oldalon kicsit aláhajtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. Az utolsó hajtás mindig alulra kerüljön, hogy ne nyíljanak szét sülés közben.

Ezután egy picit még hagyjuk őket kelni, majd felvert tojással lekenjük, és 180 fokon szép pirosra sütjük.

A videóban használt eszközökről itt és itt találtok további információt:

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!