Gasztro

Mogyorós-csokoládés sütemény

Nagyon csokis és nagyon jó!

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg kakaó
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl feketekávé
  • 1 db tojás
  • fél cs sütőpor
  • két marék török mogyoró
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojást. A lisztet összeszitáljuk a kakaóval, és elkeverjük a sütőporral. Ezt is a vajas keverékhez adagoljuk. Beleöntjük a tejet és a kávét, majd az egészet jól összedolgozzuk. A mogyorót egy száraz serpenyőben állandó forgatás mellett megpirítjuk.

Amikor már érezzük az illatát, zárjuk el alatta a tüzet, mert a magas olajtartalom miatt még tovább pirul. Ha langyosra hűlt, öntsük egy tiszta konyharuhára, és erőteljes dörzsöléssel szabadítsuk meg a héjától.

 

A tésztát alaposan kivajazott, kilisztezett kisebb tepsibe vagy piteformába öntjük, a tetejét bőven megszórjuk a pirított mogyoróval és a szilánkosra vágott étcsokoládéval, majd 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Nem baj, ha a közepe egy kicsit krémes, amikor kivesszük a sütőből.