Mélyhűtött mentes termékek: finomak és egészségesek

Gasztro

Mélyhűtött mentes termékek: finomak és egészségesek

Egyre inkább népszerűvé válnak a „mentes” termékek. Általában ezt a jelzőt a tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes élelmiszerekre használják. Ez a tulajdonság pedig lefedi az ételérzékenyek, paleosok, sőt még a cukorbetegek igényeit is. Tehát szinte bárki jön hozzánk vendégségbe, meg tudjuk kínálni, ha van nálunk „mentes” süti. Ráadásul ilyenkor ma már nem azokról a „fűrészpor ízű” ételekről beszélünk, amik fogyasztása régebben sok lemondással járt a fogyasztóik részéről, hanem olyan finomságokról, amikről szinte senki el nem tudná mondani, hogy búzaliszt, cukor vagy éppen tehéntúró nélkül készültek el.

Kinek kell egy mélyhűtött mentes torta?

A mentes élelmiszerek fogyasztói azonban nem csak az ízvilág tekintetében egyre igényesebbek, általában sokkal tudatosabban vizsgálják az egyes élelmiszerek összetevőinek a listáját, mint az átlag vásárló. Így a szénhidráttartalom, az allergének jelenléte mellett a tartósítószerek, különösen a mesterséges tartósítószerek jelenlétére is kíváncsiak. Így ezek használata helyett más fogyaszthatósági időt növelő megoldások szükségesek. Erre pedig kiváló alternatíva a fagyasztás. 

 

 

Tovább olvasok

„Nem hiába mondják a fagyasztott élelmiszerekre – még ha ilyenkor általában gyümölcsökre és zöldségekre is gondolnak –, nem pedig tortákra, hogy «Frissebb, mint a friss».

A fagyasztás ugyanis, ha megfelelő gyorsasággal történik, és a tárolás és felengedtetés is megfelelő, az egyik legjobb tartósítási mód a friss állag és ízvilág megőrzésére.

Ráadásul mínusz 10°C alatti hőmérsékleten szinte egyetlen baktérium sem képes szaporodni, így tartósítószerek nélkül sem képesek a mélyhűtött termékekben a romlást okozó mikrobák szaporodni” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszermérnök, címzetes egyetemi tanár, hogy mért jó megoldás a mentes termékek esetében a fagyasztással történő tartósítás.

Várhatóak további fejlesztések?

A fagyasztott mentes termékek köre egyre bővül. Ezt szinte évről-évre tapasztalhatjuk, ha betérünk különböző üzletláncokba és megvizsgáljuk az általuk elfoglalt helyek méretét. És ennek a növekedésnek több mozgató rugója is van. Egyfelől évről-évre nő a detektált ételallergiások száma, ami új fogyasztókat eredményez, másfelöl mindannyian egyre kényelmesebbek leszünk, így egyre több fagyasztott félkész, kész ételt írunk a bevásárló listára. Ezeknél a típusú ételeknél pedig a változatosság, a folyamatos új termékek megjelenése elengedhetetlen.

És ha mégis inkább otthon sütnénk?

Azok, akik inkább otthon sütnének egy tej-, szója-, glutén-, hozzáadott cukor-mentes finomságot, rengeteg mentes receptet találnak az interneten. De az egyik legnépszerűbbet be is mutatnánk, ez pedig a paleo ToTu-torta, ami egy ínycsiklandozó túrótorta alternatívája:

 

 

Hozzávalók

A tésztához:

  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 1 dkg nyílgyökérliszt
  • 1 dkg holland kakaó
  • 3 dkg eritritol (vagy nyírfacukor, vagy xilit)
  • 3 tojás
  • 1/2 dl víz
  • 1/2 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

A túrós réteghez:

  • 50 dkg ToTu Rögös
  • 2 dl kókuszkrém
  • 10 dkg eritritol (xilit vagy méz)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 6 lapzselatin (vagy 1 dkg por)
  • 1/2 dl víz

A csokoládé tetőhöz:

  • 10 dkg min. 75 %-os étcsokoládé
  • 1 evőkanál olvasztott kókuszolaj

Elkészítés 

A tésztához a szeletelt mandulát az édesítővel porrá őröljük, majd a többi hozzávalóval együtt turmixgépben, vagy késes aprítóban egynemű, elég folyós masszává dolgozzuk. Sütőpapírral bélelt 20 cm-es kapcsos tortaformába töltve, 175 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. A formában hagyva rátöltjük a krémet, amihez a zselatint a vízben kis lángon addig melegítjük amíg teljesen fel nem oldódik, majd a többi hozzávalóval együtt turmixgépben vagy késes aprítóban sima, csomómentes krémmé dolgozzuk. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Leszedjük a tortakarikát az oldaláról és a vízgőz fölött felolvasztott és a kókuszolajjal elkevert csokoládét a tetejére öntjük.