Kinek kell egy mélyhűtött mentes torta?
A mentes élelmiszerek fogyasztói azonban nem csak az ízvilág tekintetében egyre igényesebbek, általában sokkal tudatosabban vizsgálják az egyes élelmiszerek összetevőinek a listáját, mint az átlag vásárló. Így a szénhidráttartalom, az allergének jelenléte mellett a tartósítószerek, különösen a mesterséges tartósítószerek jelenlétére is kíváncsiak. Így ezek használata helyett más fogyaszthatósági időt növelő megoldások szükségesek. Erre pedig kiváló alternatíva a fagyasztás.
„Nem hiába mondják a fagyasztott élelmiszerekre – még ha ilyenkor általában gyümölcsökre és zöldségekre is gondolnak –, nem pedig tortákra, hogy «Frissebb, mint a friss».
A fagyasztás ugyanis, ha megfelelő gyorsasággal történik, és a tárolás és felengedtetés is megfelelő, az egyik legjobb tartósítási mód a friss állag és ízvilág megőrzésére.
Ráadásul mínusz 10°C alatti hőmérsékleten szinte egyetlen baktérium sem képes szaporodni, így tartósítószerek nélkül sem képesek a mélyhűtött termékekben a romlást okozó mikrobák szaporodni” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszermérnök, címzetes egyetemi tanár, hogy mért jó megoldás a mentes termékek esetében a fagyasztással történő tartósítás.
Várhatóak további fejlesztések?
A fagyasztott mentes termékek köre egyre bővül. Ezt szinte évről-évre tapasztalhatjuk, ha betérünk különböző üzletláncokba és megvizsgáljuk az általuk elfoglalt helyek méretét. És ennek a növekedésnek több mozgató rugója is van. Egyfelől évről-évre nő a detektált ételallergiások száma, ami új fogyasztókat eredményez, másfelöl mindannyian egyre kényelmesebbek leszünk, így egyre több fagyasztott félkész, kész ételt írunk a bevásárló listára. Ezeknél a típusú ételeknél pedig a változatosság, a folyamatos új termékek megjelenése elengedhetetlen.
És ha mégis inkább otthon sütnénk?
Azok, akik inkább otthon sütnének egy tej-, szója-, glutén-, hozzáadott cukor-mentes finomságot, rengeteg mentes receptet találnak az interneten. De az egyik legnépszerűbbet be is mutatnánk, ez pedig a paleo ToTu-torta, ami egy ínycsiklandozó túrótorta alternatívája:
Hozzávalók
A tésztához:
- 10 dkg szeletelt mandula
- 1 dkg nyílgyökérliszt
- 1 dkg holland kakaó
- 3 dkg eritritol (vagy nyírfacukor, vagy xilit)
- 3 tojás
- 1/2 dl víz
- 1/2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál citromlé
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
A túrós réteghez:
- 50 dkg ToTu Rögös
- 2 dl kókuszkrém
- 10 dkg eritritol (xilit vagy méz)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 6 lapzselatin (vagy 1 dkg por)
- 1/2 dl víz
A csokoládé tetőhöz:
- 10 dkg min. 75 %-os étcsokoládé
- 1 evőkanál olvasztott kókuszolaj
Elkészítés
A tésztához a szeletelt mandulát az édesítővel porrá őröljük, majd a többi hozzávalóval együtt turmixgépben, vagy késes aprítóban egynemű, elég folyós masszává dolgozzuk. Sütőpapírral bélelt 20 cm-es kapcsos tortaformába töltve, 175 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. A formában hagyva rátöltjük a krémet, amihez a zselatint a vízben kis lángon addig melegítjük amíg teljesen fel nem oldódik, majd a többi hozzávalóval együtt turmixgépben vagy késes aprítóban sima, csomómentes krémmé dolgozzuk. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Leszedjük a tortakarikát az oldaláról és a vízgőz fölött felolvasztott és a kókuszolajjal elkevert csokoládét a tetejére öntjük.