Melengető téli italok

Gasztro

Melengető téli italok

Melengető téli italokat ajánlunk, amelyek mindegyike felfűti a testet és a lelket is! Vörösborral, gyümölcsökkel, füvekkel és bogyókkal, keleti fűszerekkel és a nyári kertet idéző levendulával. Egy kellemes délutánra, bekuckózáshoz vagy éppen barátokkal közös csevegéshez.

Levendulás bársonyos

Levendulás keksszel a legromantikusabb, lágyan bársonyos ital hideg délutánokra.

Hozzávalók

  • 4 dl félédes fehérbor
  • fél citrom
  • kb. 8 dkg cukor
  • 8-10 szál friss, vagy egy csapott evőkanál szárított levendula
  • 2 tojássárgája
  • 1 dkg búzakeményítő

Elkészítés

A bort a cukor felével, néhány csepp citromlével, a levendulával felforraljuk, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tojássárgákat a maradék cukorral meg a búzakeményítővel elkeverjük, majd rászűrjük a forró bort, miközben habverővel folyamatosan keverjük. Néhány másodpercre visszatesszük a tűzre, közben tovább habosítjuk, majd azon forró tűzálló poharakba vagy csészékbe töltjük. Ha nem találjuk elég édesnek, kevés mézet csorgassunk bele.

teli-italok-levendulas-barsonyos

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Gyümölcsös puncs

Vörösborral és gyümölcsökkel, karakteres fűszerekkel készül, egy kicsit mediterrán hangulatot áraszt.

Hozzávalók

  • 7 dl testes vörösbor
  • 10 szem kardamom
  • néhány szegfűbors
  • darabka fahéj
  • 1 liter erős fekete tea
  • 20 dkg aszalt gyümölcs
  • 2 narancs
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dl rum

Elkészítés

A fűszereket és az aszalt gyümölcsöt a borba szórjuk és felforraljuk. Hozzáadjuk a teát, a cukrot, az alaposan megmosott és héjastul felkarikázott narancsot. Egy pillanatig forraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a rumot, és azon melegében tűzálló poharakba merjük. Ki-ki kedve szerint barna cukorral vagy mézzel tovább édesítheti.

teli-italok-puncs

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Zöldtea-puncs

Alkohol nélkül készül, zöld teával, a citromfű és a gyömbér zamatával, végül még egy kis almalé adja meg a végső zamatát.

Hozzávalók

  • 1 csokornyi friss citromfű
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • 1 liter almalé
  • 1 liter zöld tea
  • 3 evőkanál méz
  • 1 citrom (vagy lime)
  • 1 zöld alma

Elkészítés

A zöld teát felforraljuk, beledobjuk a citromfüvet, a darabokra vágott gyömbért, a felkarikázott citromot, és a cikkekre szelt almát. Egy-két percig főzzük, majd belecsorgatjuk a mézet, felöntjük az almalével és most már csak éppen felforrósítjuk. Mézzel tovább ízesíthető.

Illatos csokoládé

Nosztalgikus uzsonnaital, talán még a Dédi idejéből. Ám most reneszánszát éli, így még csábítóbb íz-egyveleggel varázsolhat el…

illatos-csokolade-teli-italok

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Hozzávalók

  • 8 dl tej
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3-4 szem kardamom és szegfűbors
  • darabka fahéj

A tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • őrölt fahéj
  • ízlés szerint barnacukor

Elkészítés

A tejből fél pohárnyit elveszünk, a kakaóval és a barnacukorral simára keverjük. A többi tejet a fűszerekkel felforraljuk. Belecsorgatjuk a kakaós tejet, és újból felfőzzük. Néhány percnyi pihentetés után átszűrjük, majd csészékben porciózva, tejszínhab-sapkával és csipetnyi őrölt fahéjjal megkoronázva kínáljuk. Ki-ki barna cukorral tovább ízesítheti!

Csipkebogyótea

A csipkebogyóból készült tea gyógyhatásáról ismert, de olyan kellemes ízű, hogy érdemes csak úgy, az élvezetéért fogyasztani! Többféle módon is elkészíthetjük: a legjobb, ha felforralt, lehűtött vízbe dobjuk az összetört bogyókat, és lefedve hagyjuk 6-8 órán át. Magában vagy mézzel ízesítve fogyaszthatjuk. Hidegen üdítőitalként színesítheti meg a hűvös napokat, s ha szeretnénk, hogy még aromásabb legyen, tegyünk hozzá „ízfokozókat”: kevés vékony csíkokra metélt gyömbért, néhány galagonyabogyót, vagy friss citromfüvet.

teli-italok-csipkebogyotea

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho