Hozzávalók:
Piskóta:
- 20 g vaj
- 12 g porcukor
- 2 tojássárgája
- 25 g marcipán
- 2 tojásfehérje
- 40 g cukor
- 50 g liszt
- 30 g reszelt sárgarépa
Krém:
- 175 g mascarpone
- 60 g tejszín
- 25 g porcukor
- vanília
Répachips:
- 80 g répa
- 40 g cukor
- 20 g víz
Elkészítés:
A piskótához a vajat kihabosítjuk a 12 g porcukorral, ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, és simára keverjük. A marcipánt közben belecsipkedhetjük. A tojásfehérjét a 40 g porcukorral habosra keverjük.
A sárgájás keverékhez hozzáadjuk a finomra lereszelt sárgarépát, majd a fehérjehab egyharmadával fellazítjuk a keveréket. Ezután a maradék habot és a lisztet is óvatosan eloszlatjuk benne. Ha teljesen egységes a masszánk, akkor egy sütőpapírral borított tepsire vékonyan elterítjük, hogy majd 4 darab hosszúkás lapot tudjunk belőle vágni, amikor megsül.
190 fokon 7-8 perc alatt aranybarnára sütjük.
A répachipshez leszeleteljük vékonyra a répát, majd készítünk egy cukorszirupot. Mikor forr, lekapcsoljuk, beledobjuk a répát, és hagyjuk állni 15 percet. Ezután kiszedjük a répaszeleteket a szirupból, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Miután megsütöttük a piskótát, lekapcsoljuk a sütőt, és a lekapcsolt, ám még langyos sütőben hagyjuk megszáradni a chipsszeket.
A krémhez a mascarponét elkeverjük a tejszínnel, és kihabosítjuk. Ízesítjük vaníliával, és amikor már teljesen habos, akkor adjuk hozzá a cukrot, és laza mozdulatokkal elkeverjük benne. Ha nem a készítés napján szolgáljuk fel a süteményt, akkor érdemes két lapzselatint is feloldva, és meglangyosítva a krémhez keverni.
Ha a lapunk kisült, akkor 4 egyforma, hosszúkás darabra vágjuk, és betöltjük a mascarponés krémmel. Az oldalát rusztikusan kenjük meg, nem kell tökéletesen bevonni a krémmel. A torta tetejére habzsákkal nyomjunk egymás mellé szép kis halmokat a krémből, majd díszítsük a répachipsszel.
Ajánljuk még: