Gasztro

„Manuk” szelet (Nanuk szelet)

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A krémhez:

  • 5 dl zsíros tej
  • 5 ek búzadara
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 30 dkg pirított dió

A tésztához:

  • 4 tojás
  • 10 ek víz
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 10 dkg pirított dió

A tetejére:

  • 15 dkg 70 %-os csokoládé
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

A krémhez a zsíros tejben megfőzzük a búzadarát, és ízesítjük vaníliás cukorral. Ha már kihűlt, alaposan átkeverjük robotgéppel. Ezután a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a fellazított tejbegrízt. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk, és ezt is a krémhez adjuk.

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját habosra keverjük 10 evőkanál vízzel és a porcukor felével. A tojások fehérjét habosra felverjük a cukor másik felével. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a ledarált dióval. Ezt már kézzel forgatjuk hozzá a tojássárgás keverékhez. Végül óvatos mozdulatokkal jöhet hozzá a fehérjehab is. Egy nagyobb, kivajazott és lisztezett tepsibe belesimítjuk a tésztát, majd 180 fokon készre sütjük kb. 30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha a piskóta kihűlt, a tetejére simítjuk a krémet, majd betesszük a hűtőbe, hogy a krémben a vaj meg tudjon kötni. Végül felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és a sütemény tetejére öntjük. Gyorsan elsimítjuk, majd hagyjuk, hogy megkössön. Akkor a legfinomabb, ha szobahőmérsékleten tálaljuk.

Ajánljuk még:

Mákos guba palacsinta

Ez a nagyszerű édesség lehetne mákos palacsinta is vaníliakrémmel töltve, de ízében ott van minden, amit a nevezetes mákos gubánktól várunk el. Palacsintarajongók kedvence, aki pedig nem barátja a kelt tésztáknak, annak könnyebbség. A mák a tésztában bújik meg, a bársonyos krém öleli körbe. Egy tartalmas leves után remek választás!