„Manuk” szelet (Nanuk szelet)

Gasztro

„Manuk” szelet (Nanuk szelet)

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A krémhez:

  • 5 dl zsíros tej
  • 5 ek búzadara
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 30 dkg pirított dió

A tésztához:

Tovább olvasok
  • 4 tojás
  • 10 ek víz
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 10 dkg pirított dió

A tetejére:

  • 15 dkg 70 %-os csokoládé
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

A krémhez a zsíros tejben megfőzzük a búzadarát, és ízesítjük vaníliás cukorral. Ha már kihűlt, alaposan átkeverjük robotgéppel. Ezután a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a fellazított tejbegrízt. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk, és ezt is a krémhez adjuk.

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját habosra keverjük 10 evőkanál vízzel és a porcukor felével. A tojások fehérjét habosra felverjük a cukor másik felével. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a ledarált dióval. Ezt már kézzel forgatjuk hozzá a tojássárgás keverékhez. Végül óvatos mozdulatokkal jöhet hozzá a fehérjehab is. Egy nagyobb, kivajazott és lisztezett tepsibe belesimítjuk a tésztát, majd 180 fokon készre sütjük kb. 30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha a piskóta kihűlt, a tetejére simítjuk a krémet, majd betesszük a hűtőbe, hogy a krémben a vaj meg tudjon kötni. Végül felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és a sütemény tetejére öntjük. Gyorsan elsimítjuk, majd hagyjuk, hogy megkössön. Akkor a legfinomabb, ha szobahőmérsékleten tálaljuk.

Ajánljuk még:

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

 

Már követem az oldalt

X