Hozzávalók:
A krémhez:
- 5 dl zsíros tej
- 5 ek búzadara
- 2 ek vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 30 dkg pirított dió
A tésztához:
- 4 tojás
- 10 ek víz
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- ½ csomag sütőpor
- 10 dkg pirított dió
A tetejére:
- 15 dkg 70 %-os csokoládé
- 1 ek olaj
Elkészítés:
A krémhez a zsíros tejben megfőzzük a búzadarát, és ízesítjük vaníliás cukorral. Ha már kihűlt, alaposan átkeverjük robotgéppel. Ezután a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a fellazított tejbegrízt. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk, és ezt is a krémhez adjuk.
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját habosra keverjük 10 evőkanál vízzel és a porcukor felével. A tojások fehérjét habosra felverjük a cukor másik felével. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a ledarált dióval. Ezt már kézzel forgatjuk hozzá a tojássárgás keverékhez. Végül óvatos mozdulatokkal jöhet hozzá a fehérjehab is. Egy nagyobb, kivajazott és lisztezett tepsibe belesimítjuk a tésztát, majd 180 fokon készre sütjük kb. 30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha a piskóta kihűlt, a tetejére simítjuk a krémet, majd betesszük a hűtőbe, hogy a krémben a vaj meg tudjon kötni. Végül felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és a sütemény tetejére öntjük. Gyorsan elsimítjuk, majd hagyjuk, hogy megkössön. Akkor a legfinomabb, ha szobahőmérsékleten tálaljuk.
Ajánljuk még: