Mandulás, karamellás New York sajttorta

Gasztro

Karácsony

Mandulás, karamellás New York sajttorta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 80 g vaj
  • 120 g amaretti (mandulás keksz)
  • 30 g háztartási keksz
  • 2 ek durvára vágott mandula

A sajtkrémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g zsíros tejföl
  • 200 g kristálycukor
  • 3 ek liszt
  • 1 citrom héja
  • 1 rúd vanília
  • 3 db tojás
  • 1 tojássárgája

Az összeállításhoz:

  • 4 ek durvára vágott mandula

A díszítéshez:

  • karamell

 

Tovább olvasok
 

 

Elkészítés 

Az alaphoz a kekszeket ledaráljuk, majd felolvasztjuk a vajat, és az egészet összedolgozzuk. Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk és lisztezzük. Az aljába belenyomkodjuk a kekszes alapot, majd 10 percre berakjuk 180 fokos sütőbe. Közben elkészítjük a krémet. Az egész tojásokat és a sárgáját a cukorral kihabosítjuk, közben vaníliával és citromhéjjal ízesítjük. Ezután beleforgatjuk a lisztet. A szobahőmérsékletű mascarponét elkeverjük a tejföllel, majd a tojásos keverékhez adjuk.

Ha robotgéppel dolgozunk, akkor óvatosan, alacsony fokozaton dolgozzunk a mascarponéval, mert az is ki tud csapódni. Ha elkészült a krémünk, és szép sima, akkor az elősütött kekszes alapra öntjük a felét. Azután megszórjuk aprított mandulával, majd jöhet rá a krém maradék része. Ezután azonnal sütőbe rakjuk. Amint beraktuk a süteményt, a hőfokot levesszük 130 fokra, és kb. 45 perc alatt készre sütjük a tortát. Akkor van készen, ha már megszilárdult, de a közepe egy picikét még remeg. Ekkor lekapcsoljuk a sütőt, és kissé kinyitjuk az ajtaját. Így hagyjuk hűlni a süteményt.

 

Ha kihűlt, érdemes egy éjszakára hűtőbe rakni, úgy lesz igazán finom. A tetejét díszíthetjük mandulával, keksszel vagy karamellel is.

  A cikk megjelenését a Metro támogatta.

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X