Mandulás, karamellás New York sajttorta

Gasztro

Karácsony

Mandulás, karamellás New York sajttorta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Az alaphoz:

  • 80 g vaj
  • 120 g amaretti (mandulás keksz)
  • 30 g háztartási keksz
  • 2 ek durvára vágott mandula

A sajtkrémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g zsíros tejföl
  • 200 g kristálycukor
  • 3 ek liszt
  • 1 citrom héja
  • 1 rúd vanília
  • 3 db tojás
  • 1 tojássárgája

Az összeállításhoz:

  • 4 ek durvára vágott mandula

A díszítéshez:

  • karamell

 

Tovább olvasok
 

 

Elkészítés 

Az alaphoz a kekszeket ledaráljuk, majd felolvasztjuk a vajat, és az egészet összedolgozzuk. Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk és lisztezzük. Az aljába belenyomkodjuk a kekszes alapot, majd 10 percre berakjuk 180 fokos sütőbe. Közben elkészítjük a krémet. Az egész tojásokat és a sárgáját a cukorral kihabosítjuk, közben vaníliával és citromhéjjal ízesítjük. Ezután beleforgatjuk a lisztet. A szobahőmérsékletű mascarponét elkeverjük a tejföllel, majd a tojásos keverékhez adjuk.

Ha robotgéppel dolgozunk, akkor óvatosan, alacsony fokozaton dolgozzunk a mascarponéval, mert az is ki tud csapódni. Ha elkészült a krémünk, és szép sima, akkor az elősütött kekszes alapra öntjük a felét. Azután megszórjuk aprított mandulával, majd jöhet rá a krém maradék része. Ezután azonnal sütőbe rakjuk. Amint beraktuk a süteményt, a hőfokot levesszük 130 fokra, és kb. 45 perc alatt készre sütjük a tortát. Akkor van készen, ha már megszilárdult, de a közepe egy picikét még remeg. Ekkor lekapcsoljuk a sütőt, és kissé kinyitjuk az ajtaját. Így hagyjuk hűlni a süteményt.

 

Ha kihűlt, érdemes egy éjszakára hűtőbe rakni, úgy lesz igazán finom. A tetejét díszíthetjük mandulával, keksszel vagy karamellel is.

  A cikk megjelenését a Metro támogatta.

Ajánljuk még:

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

 

Már követem az oldalt

X