Málnás, habcsókos kalács

Gasztro

Málnás, habcsókos kalács

Libor Mária, Limara receptje egy különleges, habcsókos kalácshoz.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk só
  • 3 ek cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő

Töltelék:

  • 2 tojásfehérje
  • 3 ek cukor
  • csipet só 
  • 25 dkg málna
  • 10 dkg étcsokoládé

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót és a citromhéjat. Közben a tejet és a tejszínt egy edényben meglangyosítjuk. Hozzáadjuk az élesztőt és jól elkeverjük. Ezt is a liszthez öntjük, majd a két tojássárgájával együtt az egészet alaposan kidolgozzuk egy deszkán.   

Nem kell nagyon lágy tésztát készíteni, hogy a végén majd tudjuk formázni. Teljesen simára, selymes felületűre dagasztjuk. Ezután 45-50 percig szobahőmérsékleten egy letakart edényben kelni hagyjuk.

Ha a tészta megkelt, a fehérjét a cukorral együtt felverjük. Egy csipet sót is teszünk bele.

Krémes, tejföl sűrűségű habot kell kapnunk, nem kell túlságosan keményre felverni.

A csokoládét apróra vágjuk.

A megkelt tésztát 3-4 mm vastagra, egyenletes téglalapra nyújtjuk. Ha a tészta ilyenkor nagyon visszaugrik, akkor várjunk vele még pár percet.

Ha kinyújtottuk, egyenletesen megkenjük a tojáshabbal, majd rászórjuk a csokoládét és a málnát.

Végül feltekerjük a tésztát, majd feldaraboljuk hat részre. A darabokat kettesével egymás mellé állítjuk be egy hosszúkás, sütőpapírral bélelt sütőformába. Ezután újra megkelesztjük a kalácsot kb. fél óra alatt. Utána 40 perc alatt 170 fokon pirosra sütjük.

Ha elkészült, a sütőpapír segítségével óvatosan kiemeljük a formából, majd hagyjuk langyosra hűlni, így tudjuk majd szépen szeletelni.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Ételek, amiknek jól áll a majonéz: 8 fogást ajánlunk

A majonéz nem bonyolult alapanyag, de annál jobb: tojás és olaj adja az alapját, de ízesíthetjük citrommal, tárkonnyal, tormával és még annyi minden mással! Aztán finom falatokra tehetjük, hogy mesteri párosítások révén jobbnál jobb ízkombinációkat alkossunk!

 

Már követem az oldalt

X