Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tk só
- 3 ek cukor
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
- 2 tojásfehérje
- 3 ek cukor
- csipet só
- 25 dkg málna
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót és a citromhéjat. Közben a tejet és a tejszínt egy edényben meglangyosítjuk. Hozzáadjuk az élesztőt és jól elkeverjük. Ezt is a liszthez öntjük, majd a két tojássárgájával együtt az egészet alaposan kidolgozzuk egy deszkán.
Nem kell nagyon lágy tésztát készíteni, hogy a végén majd tudjuk formázni. Teljesen simára, selymes felületűre dagasztjuk. Ezután 45-50 percig szobahőmérsékleten egy letakart edényben kelni hagyjuk.
Ha a tészta megkelt, a fehérjét a cukorral együtt felverjük. Egy csipet sót is teszünk bele.
Krémes, tejföl sűrűségű habot kell kapnunk, nem kell túlságosan keményre felverni.
A csokoládét apróra vágjuk.
A megkelt tésztát 3-4 mm vastagra, egyenletes téglalapra nyújtjuk. Ha a tészta ilyenkor nagyon visszaugrik, akkor várjunk vele még pár percet.
Ha kinyújtottuk, egyenletesen megkenjük a tojáshabbal, majd rászórjuk a csokoládét és a málnát.
Végül feltekerjük a tésztát, majd feldaraboljuk hat részre. A darabokat kettesével egymás mellé állítjuk be egy hosszúkás, sütőpapírral bélelt sütőformába. Ezután újra megkelesztjük a kalácsot kb. fél óra alatt. Utána 40 perc alatt 170 fokon pirosra sütjük.
Ha elkészült, a sütőpapír segítségével óvatosan kiemeljük a formából, majd hagyjuk langyosra hűlni, így tudjuk majd szépen szeletelni.
Ajánljuk még: