Málnás, habcsókos kalács

Gasztro

Málnás, habcsókos kalács

Libor Mária, Limara receptje egy különleges, habcsókos kalácshoz.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk só
  • 3 ek cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő

Töltelék:

  • 2 tojásfehérje
  • 3 ek cukor
  • csipet só 
  • 25 dkg málna
  • 10 dkg étcsokoládé

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót és a citromhéjat. Közben a tejet és a tejszínt egy edényben meglangyosítjuk. Hozzáadjuk az élesztőt és jól elkeverjük. Ezt is a liszthez öntjük, majd a két tojássárgájával együtt az egészet alaposan kidolgozzuk egy deszkán.   

Nem kell nagyon lágy tésztát készíteni, hogy a végén majd tudjuk formázni. Teljesen simára, selymes felületűre dagasztjuk. Ezután 45-50 percig szobahőmérsékleten egy letakart edényben kelni hagyjuk.

Ha a tészta megkelt, a fehérjét a cukorral együtt felverjük. Egy csipet sót is teszünk bele.

Krémes, tejföl sűrűségű habot kell kapnunk, nem kell túlságosan keményre felverni.

A csokoládét apróra vágjuk.

A megkelt tésztát 3-4 mm vastagra, egyenletes téglalapra nyújtjuk. Ha a tészta ilyenkor nagyon visszaugrik, akkor várjunk vele még pár percet.

Ha kinyújtottuk, egyenletesen megkenjük a tojáshabbal, majd rászórjuk a csokoládét és a málnát.

Végül feltekerjük a tésztát, majd feldaraboljuk hat részre. A darabokat kettesével egymás mellé állítjuk be egy hosszúkás, sütőpapírral bélelt sütőformába. Ezután újra megkelesztjük a kalácsot kb. fél óra alatt. Utána 40 perc alatt 170 fokon pirosra sütjük.

Ha elkészült, a sütőpapír segítségével óvatosan kiemeljük a formából, majd hagyjuk langyosra hűlni, így tudjuk majd szépen szeletelni.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X