Málnás étcsokoládés torta

Gasztro

Málnás étcsokoládés torta

German Lydia receptje

A torta piskóta tésztája:

Hozzávalók:

Tovább olvasok
  • 6 tojás 
  • 24 dkg cukor
  • 21 dkg liszt
  • 6 ek olaj
  • ½ tk sütőpor
  • csipet só
  • 2-3 ek kakaópor

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és egy csipet sót. A tojásfehérjét erős habbá verjük, majd spatulával óvatosan összeforgatjuk a tojássárgájával. A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sütőporral, kakaóporral. Részletekben adjuk a lisztet a tojásos keverékhez.170-180 fokon süssük 40-45 percig. (Szúrópróbával ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e.)

Csokikrém a tortába: (1 nappal előtte érdemes elkészíteni!)

Hozzávalók:

  • 5 dl tejszín
  • 2 tábla étcsokoládé
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj

Elkészítése:

Egy lábasba tesszük az összetevőket a vaj kivételével és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett felfőzzük. Amikor már az étcsoki teljesen megolvadt, hozzáadjuk a vajat és kb. 5 percig még főzzük. A kész krém még ilyenkor folyékony állagú, de a hűtőben meg fog szilárdulni. Megvárom, hogy langyosra kihűljön a krém, majd egy tálba öntöm és alufóliával letakarom. Egy egész éjszakára hűtőbe teszem. Felhasználás előtt habosra felverem.

Málnazselé „korongok” a torta rétegeibe: (ezt is előző nap készítettem el)

Hozzávalók: (2 db zselékoronghoz)

  • 200 g fagyasztott málna
  • Pölöskei málnaszörp ízlés szerint (én kb. 35-40 gr-ot tettem bele)
  • 1 zacskó zselatin fix

Elkészítés

A fagyasztott málnát egy edénybe teszem és felfőzöm. A málnapürét egy szűrőn keresztül átszűröm, hogy a magja ne legyen a zselébe. (A magját nem dobom ki, mert ebből egy díszt készítek majd.) Az átszűrt málnapürébe ízlés szerint teszek málnaszörpöt, majd belekeverem a zselatint. Ha a málnapüré kihűlt, csomós lesz a zselatin, ezért mielőtt belekeverem, berakom egy 10-15 mp-re a mikróba és csak ezután keverem el benne jó alaposan a zselatint. 2 egyforma, a torta átmérőjénél kb 2-4 cm-rel kisebb sütőpapírral bélelt formába öntöm és hagyom megszilárdulni. Felhasználásig fóliával letakarva hűtőben tárolom.

A torta összeállítása: 

A krémet és a málnazselét érdemes 1 nappal a torta összeállítása előtt elkészíteni. A torta tésztáját megsütöm, majd a formában hagyom teljesen kihűlni. Ha kihűlt, 3 egyforma részre vágom. (A torta egyenetlen tetejét a család részére bocsátom, nagy örömükre.)

Az étcsokikrémet előveszem és felhabosítom robotgéppel. Nehezen verődik fel, kb 10-15 perc múlva viszont nagyon krémes tejszínes állagú kemény krém lesz belőle. (Ez a krém fantasztikusan finom pohárkrémnek is.) A tortalap első lapját megkenem a krémmel (kb. 2-3 ek krémet bír el egy lap), majd ráteszem a málnazselékorongot. A zselére is kenek egy kis krémet, azért, hogy jobban hozzátapadjon a második tortalap. Ezután jöhet a második tortalap, majd ezt is ugyanúgy megkenem krémmel és ráteszem a málnazselét. A harmadik tortazselé rátétele után pedig vékonyan kenek a tetejére és a torta oldalára is krémet. Ez azért szükséges, hogy a torta ne legyen morzsás. A megtöltött tortát minimum 3-4 órára hűtőbe teszem. A megmaradt krémet is visszateszem a hűtőbe.

3-4 óra leteltével a krémet egy kicsit újra felkeverem, azért, hogy jól kenhető állagú legyen. Habzsákba töltöm, majd igyekszem egyenletesen az oldalára és a tetejére is krémet nyomni. Egy spatulával óvatosan elegyengetem a krémet. 5-6 hurkapálcát függőlegesen beleszúrok, mert így stabil lesz a tortám.

Nagyon hasznos, ha van forgó tortadobunk, mert könnyebb rákenni a krémet. A spatulát egyenesen tartjuk és közben a tortát könnyebben forgatjuk. A kész tortát ismét hűtőbe teszem 3-4 órára. (Én egy egész éjszakára a hűtőbe tettem.) Már csak a díszítés van hátra. 

 
Forrás: German Lydia
 

Díszítőelemek:

  1. Pölöskei málnaszörpös-fehércsokis macaron 
  2. málnacsipsz
  3. málnakaramell, kétféle textúrában

1. Pölöskei málnaszörpös-fehércsokis macaron

Macaron tészta (héj) hozzávalók: (olasz módszerrel)

  • 175 g mandulaliszt
  • 135 g porcukor
  • 110 g tojásfehérje
  • 150 g kristálycukor
  • 38 g víz

Elkészítés:

A mandulát és a porcukrot nagyon finomra kell szitálni. Ez talán az egyik leghosszabb folyamat, de megéri többször is átdarálni, átszitálni, mert különben nem lesz egyenletes a macaron héja. A tojásfehérjét két részre választjuk (55-55 gr). A vizet és a kristálycukrot egy lábasba töltjük és elkezdjük forralni. Nem kevergetem, maximum egy kicsit megrázom. Cukorhőmérővel folyamatosan figyeljük a hőmérsékletét, amikor a 112 fokot eléri, elkezdjük felverni a tojásfehérje egyik részét. (55 g-ot) Mikor eléri a 118 fokot, levesszük a tűzről és lassan belecsurgatjuk folyamatos kevergetés mellett a tojásfehérjébe. Kb. 10 percig tovább verjük, míg a hab egy erős állagot ér el. Ekkor rakhatunk bele akár ízt, ami nem likvid, akár színt, ami legjobb, ha por vagy gél állagú.

A tojásfehérje másik részét a mandulához keverjük, így egy masszát kapunk. A masszához 3 adagban adjuk a habot. Nagyon figyelni kell, hogy ne keverjük alul és ne keverjük túl. A tökéletes állagot akkor érjük el, ha egy kis adagot egy tálra rakunk és a massza lassan elterül, de nem folyik, kb. 5 perc múlva eltűnik a csúcsa. (Minél tovább keverem a masszát, annál folyékonyabb lesz.) A masszát habzsákba töltöm, majd egyforma köröket nyomunk ki sütőpapírral bélelt tepsibe. (Az egyenlő körök elérése érdekében rajzolhatunk a sütőpapírra egyenlő köröket. Figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk túl közel egymáshoz a masszát.) Nagyon fontos, hogy ha a köröket kinyomtuk, óvatosan csapjuk az asztalhoz a tepsit, hogy a masszában lévő levegőbuborékok feljöjjenek. Mielőtt megsütjük kb. 10-15 percig szabadlevegőn hagyom, amíg annyira megszikkad a teteje, hogy ha hozzáérek, akkor nem tapad az ujjamhoz.

150 fokon kb. 13-17 percig sütöm. (Sütőfüggő, hogy meddig kell sütni.) Figyeljünk rá, hogy ne nyitogassuk a sütőt, miközben sül a macaron, mert összeesik a tészta. Ha elszíneződik a macaron, akkor sajnos túlsütöttük. A megsült héjakat a sütőpapíron hagyom kihűlni, majd lezárható dobozba teszem őket. A következő napon megtöltöm őket egy krémmel (lásd macaron-krém a macaron-tészta elkészítése alatt), majd dobozba zárom. Tapasztalatom szerint a macaron a megtöltés utáni napon a legfinomabb.

Macaron-krém:

Ehhez a macaronhoz én most egy fehércsokis, Pölöskei málnaszörpös krémet álmodtam meg, hogy jól passzoljon a torta ízeihez.

Hozzávalók

  • 230 gr fehércsoki
  • 150 gr fagyasztott málna
  • 30 gr Pölöskei málnaszörp
  • 80 gr tejszín

Elkészítése

A málnát egy edénybe felforralom, majd leszűröm, hogy a magja ne kerüljön bele. Hozzáöntöm a 30 gr Pölöskei szörpöt. 

A tejszínt felmelegítem, majd a kis darabokra vágott fehércsokira öntöm. Pár percig hagyom megolvadni a fehércsokit, majd addig keverem, míg teljesen felolvad a csoki. Ha felolvadt, a Pölöskei málnaszörpös pürébe öntöm a fehércsokit. 

Megvárom, míg langyos lesz a krém, majd fóliával letakarva hűtőbe teszem. Felhasználás előtt átkeverem egy kanállal. Nem kell megijedni, a macaron töltésénél a krém nagyon folyósnak tűnik. Ez a macaron oldalán meg fog egy kicsit száradni, érdemes 1-2 órára szabad levegőn hagyni a betöltött macaronokat, hogy ez a folyamat gyorsabb legyen. Arra figyeljünk oda, hogy ne töltsük túl a macaronokat, mert akkor a krém kifolyik, illetve ne érjenek a macaronok egymáshoz a betöltés után, mert nem lesz egyenletes a krém oldala.

2. Málnacsipsz

Hozzávalók:

  • a leszűrt málna megmaradt magja
  • Pölöskei málnaszörp ízlés szerint 

Elkészítése:

A maradék áttört sűrű málnahúst/magokat egy kevés Pölöskei málnaszörppel összekeverem, majd egy sütőpapírra kenem. Tepsibe 100 fokon 3-4 órán át szárítom. Felhasználás előtt 2-3 órával érdemes elkészíteni, felhasználásig hűvös, száraz helyen tartsuk. (Egyszerű és nagyon finom.)

3. Málnakaramell, kétféle textúrában

Hozzávalók:

  • Pölöskei málnaszörp

Elkészítés:

Kétféle módon, kétféle textúrával készítve:

  1. Lyukacsos cukorlapok: Egy sütőpapírra öntöttem málnaszörpöt, majd 100-120 fokra sütőbe raktam kb. 1 órára. Ez esetben egy roppanós, karamellizált díszünk lesz. Nagyon különleges és finom a málna ízű karamelldísz.
  2. Málnaszörp spirál: Egy lábasba elkezdem forralni a málnaszörpöt. Kb. 5-10 perc múlva egy olvadt cukorka állagot kaptam. Ezt megfelelő hőmérsékleten lehet formálni, csavarni. Arra figyeljetek, hogy felhasználásig száraz, hűvös helyen hagyjátok megszáradni. (én zsírpapírra egy vékony csíkot húztam a meleg nyúlós anyagból, majd ezt rátekertem még melegen a fakanál rúdjára.) – nagyon szép cukorspirál dísz lett belőle.

 A cikk a Pölöskei támogatásával készült.

 

Már követem az oldalt

X