Hozzávalók
Linzerlapok:
- 270 gr liszt
- 30 gr mandulaliszt
- 200 gr vaj
- 100 gr porcukor
- 1 tojássárgája
- reszelt citromhéj
Málnás fehércsokoládé-mousse:
- 200 gr fehércsokoládé
- 100 gr málna
- 1 ek Pölöskei málnaszörp
- 130 gr tej
- 35 gr tojássárgája
- 2,5 lapzselatin (5 gr)
- 200 gr habtejszín
A lapok kenéséhez:
- 1 dl Pölöskei málnaszörp
- 1 ek vodka vagy málnapálinka
- málnadzsem
Fehércsoki-ganázs:
- 100 gr fehércsokoládé
- 50 gr tejszín
Szóráshoz: aprított mandula
Tortalaphoz: 18 cm-es tortakarika.
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, ne legyen fagyos a vaj, de azért hideg legyen. Összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval és a fél citrom reszelt héjával. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Majd lisztezett felületen 3-4 mm vastagra kinyújtjuk és kivágunk belőle 3 db 18 cm-es kört. Először 2db-ot, majd a maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk és még 1 db 18 cm-es kört kivágunk. (Nekem állítható tortakarikám van, ebben fogjuk összerakni, de akinek fix, az 17,5 cm-es köröket vágjon ki, mert sülés közben kicsit nőni fog a tészta,). Sütőpapírral fedett lemezre tesszük és villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel. (Lehet, hogy így is fog kicsit púposodni, de hűlés közben szépen vissza fog menni.)
180 °C fokon kb. 15 perc alatt megsütjük, amikor már kicsit barnul a széle, ki lehet venni a sütőből.
Forrás: Oros Katalin – Fotó: Barta Szabolcs
Mousse
A csokoládét apróra vágjuk, ha nem pasztilla. A lapzselatinokat jéghideg vízbe beáztatjuk. A tejet, a tojássárgáját összekeverjük, és alacsony lángon folyamatos keverés mellett sűrűsödésig (kb. 80 °C) főzzük. Levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a kicsavart lapzselatinokat. Szűrőn a csokoládéra öntjük, és egyneművé keverjük.
A 100 gr málnát egy evőkanál szörppel felforralunk, leturmixoljuk és ezt is a csokis keverékhez adjuk és összekeverjük (aki nem szereti a málnamagokat az szitán passzírozza át a málnát turmixolás helyett, de akkor a mag nélküli málnavelő súlya legyen a 100 gr). Felverjük habbá a hideg tejszínt és ezt is óvatosan beleforgatjuk a krémbe. (Nem kell túl kemény habbá verni, inkább lágyabb hab legyen.)
Összeállítás
A tortaformát ráteszem egy alátétre, lapos tányérra és műanyag fóliával az oldalát kibélelem (elhagyható, csak így könnyebb kiszedni a formából). A kihűlt linzerlapok tetejét ecsettel átkenem a málnaszörp és az alkohol keverékével, nem kell eláztatni és az alkohol elhagyható. A forma aljára teszem az első linzerlapot. Erre kenek 1-2 ek málnadzsemet (kicsit fel szoktam előtte melegíteni a dzsemet), majd jöhet a mousse fele. A következő linzerlap jön, erre is kerül 2 ek dzsem, majd a mousse másik fele és erre jön a harmadik linzerlap. Berakjuk a hűtőbe amíg elkészítjük a csokiganázst.
A ganázshoz felforraljuk a tejszínt, majd ráöntjük a csokoládéra és szép sima egyneművé keverjük. Ha nem olvadna el a csokoládé vízgőz főlőtt még átkeverhetjük. A ganázst a torta tetejére öntjük és eloszlatjuk rajta. Én az egész tortát szoktam óvatosan dönteni és mozgatni, így szépen elterül a ganázs. 4-5 órára de a legjobb egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve levesszük róla a tortakarikát és a fóliát, majd pirított aprított mandulával körbepanírozzuk az oldalát.
A cikk a Pölöskei támogatásával készült.
Ajánljuk még: