Batyus vendégségek
Olvasási idő: 4 perc

Batyus vendégségek

Magunkkal vihető finomságok

Mit vigyünk magunkkal, ha batyus vendégségbe, mulatságba megyünk? Legyen könnyen szállítható, egyszerűen elfogyasztható. Egyeztessünk előre, ki, mit visz, mert nem kellemes, ha mindenki pogácsával vagy sajttortával érkezik. A batyubál megmutatja, hogy ha mindenki hozzátesz valamit a közöshöz, akkor az egész közösség gazdagabbá válik. Olyat vigyünk a batyuban, ami nekünk is kedves, amit szívesen falatozunk magunk is. Ehhez néhány, nálunk jól bevált ötletet ajánlok az év végi összejövetelekre.

Sós rágcsálnivaló mindig jól jön: akár mártogatóhoz, akár sültek mellé, vagy kenyér helyett, vagy ha nincs is más. A ropogós bulicsemege készen vásárolt leveles tésztából percek alatt elkészíthető. Lisztezett deszkán a tésztát kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Felvert tojással szép egyenletesen megkenjük, majd köménnyel és sóval megszórjuk. Éles késsel bő ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat szépen megcsavarjuk, és sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk. Ha a tepsi megtelt, forró sütőbe tesszük és 200 fokon kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük. Aki jobban szereti, kömény helyett szezámmagot vagy reszelt sajtot is tehet a tetejére.

A rudakat állítsuk kiürült, szépen kimosott konzerves dobozokba, így nem csak dekoratív és praktikus a tárolása, szállítása, de a doboz a végén még hasznos is lehet bármire – újra.

 Fotó: Halmos Monika

A színes sajtgolyók jól mutatnak, egyszerűen elfogyaszthatók. Finomak a ropogtatni valók mellé, de csak úgy magukban is, vagy kenyérrel, péksüteménnyel is házasíthatók, remekül mutatnak borkorcsolyaként.

Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 10 dkg krémsajt, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 3-4 gerezd fokhagyma, só, 5 dkg pirított szezámmag, 1 csokor friss zöldfűszer, 2 evőkanál pirospaprika

A juhtúrót a puha a krémsajttal és a puha vajjal összedolgozzuk. Összezúzott fokhagymával és sóval ízesítjük, majd a lereszelt sajtot is beledolgozzuk. A masszát lefedve néhány órára behűtjük, hogy az ízek összeérjenek, és formázható masszát kapjunk. A lehűlt masszából vizes kézzel apró golyókat formálunk, amelyeket illatosra pirított szezámmagban, édesnemes pirospaprikában vagy finomra aprított zöldfűszerekben forgatunk meg. A kiürült desszertes dobozok bélése kiválóan alkalmas arra, hogy a sajtgolyókat belerakosgassuk és így csomagoljuk be!

Fotó: Halmos Monika

Szeretnél elvinni egy kis süteményt, egy kis tortát a téli piknikre? Egy téli kirándulás alkalmával valami egészen újszerűvel szeretnél előrukkolni? A megszokott almás süti helyett valami izgalmasat, amit bárki szívesen kanalaz? Az üvegeket névre szólóan fel is címkézhetjük, és akár stílusos kiskanál is járhat mellé, hiszen kiskanálból sosem lehet elég! Az üvegben készült, fűszeres almasüti a legjobb megoldás ehhez. Nekem nagy kedvencem, és mindig sikert aratok vele! A hozzávaló édes morzsát maradék süteményekből vagy kekszből készíthetünk.

Íme, a recept:

Hozzávalók: 2 alma, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg dió, 10 dkg édes morzsa, 5 dkg mazsola, 1 kiskanál őrölt fahéj vagy mézeskalácsfűszer, 1 kiskanál sütőpor, 4 evőkanál olaj, a forma kikenéséhez 8 dkg vaj, 8 evőkanál édes morzsa

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a diót, a morzsát, a mazsolát, a sütőport, a fűszereket, végül beledolgozzuk az olajat és az egészen apró kockára vágott almát. Előkészítünk 3-4, lehetőleg egyenes falú befőttes üveget (összesen 2 liter űrtartalmúak legyenek). Gondosan kivajazzuk őket és édes morzsával beszórjuk. A masszát belekanalazzuk: az üvegeket háromnegyedig töltsük meg. Állítsuk tepsire és tegyük a sütőbe, 170 fokon 35 percig süssük. A sütőből kivéve az üvegeket gondosan zárjuk le, így hagyjuk kihűlni.

Fotó: Halmos Monika

A Kojak-nyalókára hajazó gyümölcsös, vitaminokban és rostokban gazdag, egészséges, reformos-csemege tökéletes egy sportos programhoz, vagy egy hosszúra nyúló estéhez. Ehhez egy banánt villával összetörünk, hozzáadunk 1 kanál citromlevet, 4 evőkanál mézet, 3 evőkanálnyi mazsolát, 20 dkg zabpelyhet. A masszát lefedve legalább egy órára behűtjük, de még jobb, ha egy éjszakán át pihen, dagad a zabpehely. Ha a massza szépen összeállít, nedves kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, amelyeket egy-egy kis bambusz (vagy műanyag) pálcára húzunk. Kókuszreszelékben vagy magokban meghempergetjük és pohárba állítjuk. Máris tálalható, de csomagolhatjuk egyenként celofánba, majd dobozba is, a könnyebb szállítás érdekében! Aki szereti őrölt fahéjjal vagy kakaóporral is ízesítheti.

 Fotó: Halmos Monika

Szalámi keksz sütő nélkül, egyszerűen, kevergetve készíthető el. A formázás mindig jó játék, hát még utána a nyalakodás! Amikor a csinosan becsomagolt „szalámit” kibontják, akkor jön csak az igazi meglepetés! És nagy előnye, hogy könnyen szállítható, még a táska aljában is elfér. Ehhez 25 dkg háztartási vagy vajas kekszet zacskóba teszünk, és a sodrófa segítségével összetörjük – vagy nem túl apróra daráljuk. 10 dkg vajat megolvasztunk, hozzáadunk 12 dkg, vagyis kb. egy tubusnyi sűrített tejet, 8 dkg kakaóport és egy maréknyi apróra vágott aszalt gyümölcsöt, az egészet alaposan elkeverjük. Két részre osztjuk, mindegyikből egy-egy hengert, vagyis „szalámit” formázunk és fóliába csomagolva legalább egy napra behűtjük. Rummal vagy rumaromával is ízesíthetjük és kedvünk szerint kókuszreszelékkel is gazdagíthatjuk. A fóliába burkolt szalámit csomagoljuk csinos papírba!

 Fotó: Halmos Monika

Karamellkrémben nem csak édes kedvet lel bárki, de ajándékként is szolgálhat, ha az üveget egy kis dekorációval dobjuk fel. Egy hónapig is eláll a hűtőben, tehát előre elkészíthető. Ehhez is szükség lesz egy tubusnyi sűrített tejre, valamint egy szép vaníliarúdra, 12 dkg barna cukorra és 2 evőkanálnyi mézre. A vanília rudat felhasítjuk, a belét kikaparjuk. A sűrített tejet egy legalább másfél literes kislábosba öntjük. Hozzáadjuk a barna cukrot, a vaníliát, és lassú tűzön, szorgalmasan kevergetve 4-5 percig főzzük. A krém habos lesz, és szép halványbarna színt kap. A tűzről levéve belekeverjük a mézet és kisebb üvegekbe töltjük. Gondosan lezárjuk és lehűtjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Kapcsolódó tartalom
„Nem vagyunk attól kevesebbek, ha egyedül ünnepelünk”
Kovács Kriszta | 2025. december 23

„Nem vagyunk attól kevesebbek, ha egyedül ünnepelünk”

Zana Ágnes családterapeutával készült korábbi interjúnk ma is aktuális