Gasztro

Málé lapótya

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: (10 főre)

  • 1 kg kukoricaliszt
  • 20 dkg kukoricadara
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1,5 liter tej
  • kávéskanálnyi só
  • 0,5 dkg élesztő
  • 4 tojás
  • vaníliás cukor
  • étolaj a sütéshez
  • a tetejére porcukor

Elkészítés

Előző este a málékását beáztatjuk.
A málélisztet és a darát egy tálba tesszük a cukorral és sóval együtt. A felforralt tejjel leöntjük, és alaposan összekeverjük.

Megvárjuk, míg langyosra hűl. Ezután belekeverjük a finomlisztet, a vaníliás cukrot és az élesztőt. Egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat, és 2 órán át pihentetjük. Palacsintasütőben olajat hevítünk, ebben egyszerre három kisebb lapótyát süthetünk. Mindkét oldalukat szép színesre sütjük, majd szűrőben lecsepegtetjük őket. Még melegen megszórjuk porcukorral.