Gasztro

Mákos–sajtos rúd

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sertészsír
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 tk só
  • ½ csomag sütőpor
  • 4 dkg mák
  • 10 dkg kemény sajt

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, zsírral és tojássárgájával. Hozzáadjuk a sót, a sütőport, az egész mákot, majd pedig annyi tejfölt, hogy szépen összeálljon a tészta. Jól kidolgozzuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A felületét lekenjük tojásfehérjével, és alaposan megszórjuk reszelt sajttal. Végül hosszúkás, de nem túl hosszú és nem túl vékony darabokra szabdaljuk. Fontos, hogy erre figyeljünk, mert a végeredmény egy nagyon omlós sütemény lesz.

Végül sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 180 fokon addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul a tetején.