Mákos–sajtos rúd

Gasztro

Mákos–sajtos rúd

Borbás Marcsi receptje

Nagyon szeretem a gyors recepteket, főként az ünnepi időszakban. Ez a sütemény is könnyedén összeállítható, nem kell vele sokat pepecselni. Nekem ezúttal a Bosch MUM 5 robotgépem segített, hogy a lehető leghamarabb elkészüljön a sós, omlós tészta. Ha Ti is szeretnétek elkészíteni, a következő arányokkal dolgozzatok:

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sertészsír
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 tk só
  • ½ csomag sütőpor
  • 4 dkg mák
  • 10 dkg kemény sajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, zsírral és tojássárgájával. Hozzáadjuk a sót, a sütőport, az egész mákot, majd pedig annyi tejfölt, hogy szépen összeálljon a tészta. Jól kidolgozzuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A felületét lekenjük tojásfehérjével, és alaposan megszórjuk reszelt sajttal. Végül hosszúkás, de nem túl hosszú és nem túl vékony darabokra szabdaljuk. Fontos, hogy erre figyeljünk, mert a végeredmény egy nagyon omlós sütemény lesz.

Végül sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 180 fokon addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul a tetején.

 

A videóban szereplő gépről itt találtok pontos információkat, a beépíthető gőzsütőről pedig itt

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.