Mákos-tökös márványos túrótorta

Gasztro

Mákos-tökös márványos túrótorta

A tökből sosem elég – ebben egyetérthetünk. A mák meg a túró olyan finoman simul bele a tökös masszába, olyan lágyan olvad szét nyelven, hogy érdemes kipróbálni ezt a mákos-tökös márványos túrótortát. Elkészíteni könnyű, és akár azon melegében is nekieshetünk. Igaz, akkor nem lehet olyan szépen szeletelni, mint hidegen, viszont a langyos-krémes, igazi ősz-íz, a ragyogó szín pedig a legködösebb napot is feldobja.

Hozzávalók

A tökös masszához:

  • 10 dkg puha vaj
  • 22 dkg barna cukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 50 dkg túró
  • 30 dkg krémsajt
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 10 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg sült tök

Elkészítés

Ehhez a tortához szükség lesz egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformára, amit sütőpapírral kibélelünk. A puha vajat elkeverjük a barna cukorral, hozzáadunk egy csipetnyi sót, 4 tojást, a túrót meg a krémsajtot. Alaposan összedolgozzuk, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a pépes sütőtököt, a másikba pedig a tejjel leforrázott, vaníliás cukorral ízesített mákot. A kétféle masszát felváltva kanalazzuk a formába, majd egy hegyes késsel kőrözünk benne kettőt, hogy szép, márványos mintája legyen.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Közben, amikor a torta teteje kezd megszilárdulni, óvatosan elválasztjuk a kés hegyével a sütőpapírtól, hogy ne repedjen meg. A kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni. Akkor jó, ha a széle aranyszínű, a teteje szilárd, a belseje viszont puha, remegős.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho