Hozzávalók
A tökös masszához:
- 10 dkg puha vaj
- 22 dkg barna cukor
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 50 dkg túró
- 30 dkg krémsajt
- 5 dkg liszt
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 10 dkg darált mák
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg sült tök
Elkészítés
Ehhez a tortához szükség lesz egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformára, amit sütőpapírral kibélelünk. A puha vajat elkeverjük a barna cukorral, hozzáadunk egy csipetnyi sót, 4 tojást, a túrót meg a krémsajtot. Alaposan összedolgozzuk, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a pépes sütőtököt, a másikba pedig a tejjel leforrázott, vaníliás cukorral ízesített mákot. A kétféle masszát felváltva kanalazzuk a formába, majd egy hegyes késsel kőrözünk benne kettőt, hogy szép, márványos mintája legyen.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Közben, amikor a torta teteje kezd megszilárdulni, óvatosan elválasztjuk a kés hegyével a sütőpapírtól, hogy ne repedjen meg. A kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni. Akkor jó, ha a széle aranyszínű, a teteje szilárd, a belseje viszont puha, remegős.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: