Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg sertészsír
- 10 dkg porcukor
- 1 tk sütőpor
- 1 db tojás
- csipetnyi só
- 1 bionarancs
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 7 db tojás
- 1 kk fahéj
- 1 bionarancs
- Az összeállításhoz 6-7 ek baracklekvár
- A kenéshez 1 db tojás
Elkészítés:
A lisztet a puha vajjal és a sertészsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a sót, a porcukrot és a tojást. A narancs levét kifacsarjuk, és ezt is a tésztába dolgozzuk. Jó alaposan átgyúrjuk, hogy tökéletesen összeálljon, és a felülete is kisimuljon.
A tésztát ezután két részre osztjuk, az egyik adag kicsivel legyen nagyobb, mint a másik. A nagyobb darabot lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Egy közepes méretű, kivajazott tepsi aljába terítjük a nyújtófa segítségével, amelyre feltekerjük, és így emeljük a sütőformába. Kicsit megnyomkodjuk, hogy teljesen kitöltse a tepsit, és megkenjük baracklekvárral.
A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat habosra kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A narancs reszelt héjával is ízesítjük, majd belekeverjük a darált mákot és a fahéjat. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan, körkörös mozdulatokkal beleforgatjuk az előbbi krémbe. Ezután az egészet a sütőformába öntjük, majd elegyengetjük.
A maradék tésztából rudakat sodrunk, és csinos rácsot készítünk belőle a sütemény tetejére. A csíkokat precízen megkenjük felvert tojással. Előmelegített, 200 fokos sütőben kezdjük el sütni, majd negyedóra elteltével visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra. Így készül el körülbelül fél óra alatt.
Addigra a teteje aranybarna színt kap, a tészta omlósra, a töltelék pedig kellemesen könnyűre sül.
Ajánljuk még: