Lilakáposzta lasagne

Gasztro

Lilakáposzta lasagne

A téli ünnepkör fűszerei majdnem minden zöldséget ünneplőbe öltöztetnek. Ebben a rakott, sütőből elővarázsolható fogásban a lilakáposzta a főszereplő. Akár a maradék párolt lilakáposzta is új életre kelhet benne – a narancs, a csillagánizs és a bors pedig elképesztően jó a pirított sajt alatt!

Hozzávalók

  • 60 dkg lilakáposzta
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 narancs
  • 1 dl száraz vörösbor
  • fahéj
  • csillagánizs
  • őrölt bors

A besamelhez:

  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl tej (kókusztej)
  • 9 kész lasagne lap
  • 8 dkg gouda sajt

Elkészítés

A lilakáposztát felaprítjuk, besózzuk és fél órán át állni hagyjuk. A vajon üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kinyomkodott lilakáposztát. Rászórjuk a cukrot, beletesszük a csillagánizst, a fahéjat, megöntözzük a borral és szorgalmasan kevergetve megpároljuk. Ha a káposzta megpuhult, őrölt borssal, reszelt narancshéjjal ízesítjük, és belefacsarjuk a narancsok levét.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A mártáshoz a vajon világosra pirítjuk a lisztet, a tejjel felöntjük, és sűrűre főzzük. Egy tűzálló formát vékonyan beolajozunk, majd a tésztalapokat, a fűszeres lilakáposztát és a mártást belerétegezzük. A mártással befedjük, és előmelegített sütőben, fedő alatt 180 fokon 25 percig sütjük. Ekkor rászórjuk a sajtot, és további 15 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho