Libaleves maceszgombóccal

Gasztro

Libaleves maceszgombóccal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A leveshez:

  • 1 kg libaaprólék (nyak, szárny)
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 1 szál paszternák
  • 1 kis fej karalábé
  • 1 fej zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • friss gyömbér
  • bors

A maceszgombóchoz:

  • 10 dkg pászka
  • 6 dkg libazsír
  • 2 db tojás
  • kurkuma
  • gyömbér
  • petrezselyem

Elkészítés

Egy fazék hideg vízben feltesszük főni a libaaprólékot. Felforraljuk, közben a habot leszedjük róla, hogy ne legyen zavaros a leves. Amikor már nem képződik hab, visszavesszük a lángot. Ekkor hozzáadjuk a vöröshagymát, a sót, a fokhagymát és a fűszereket.

A leveszöldségeket megtisztítjuk, és ízlés szerint feldaraboljuk. Ezeket akkor adjuk az ételhez, ha a hús már félig megfőtt.

Közben készítünk maceszgombócot. Ehhez tíz dkg pászkát összetörünk, két tojást kihabosítunk, majd hozzáadjuk a libazsírt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele gyömbért és kurkumát, majd alaposan elkeverjük. A friss petrezselymet összevágjuk, és egy kanál vízzel, illetve az összetört pászkával együtt hozzáadjuk a tojásos masszához. Végül fóliával letakarjuk, és hideg helyen hagyjuk állni, míg a leves el nem készül, de legalább egy órán át.

Amikor megfőtt a leves, átszűrünk egy adagot egy kisebb fazékba, amiben a gombócokat fogjuk kifőzni. Vizes kézzel kisebb adagokat szedünk ki a tésztából, gombóccá formázzuk, majd pötyögtetve készre főzzük. Máris tálaljuk a forró levessel.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: