Gasztro

Levendulás almazselé

A levendulakedvelők nyár elején élik világukat, amikor a lila bokrok ontják illatos, zamatos virágaikat. Az őszi másodvirágzás szelídebb, de ha megfelelően visszavágtuk a bokrokat, akkor szép virágokkal örvendeztet. Ilyenkor visszagondolunk a nyárra, és körülnézhetünk a kertben, mivel társítsuk a későn érkezett virágokat. Ízesíthetünk velük szilva- vagy almalekvárt, vagy készíthetünk egy aranyló színű, zamatos almazselét, ami kiváló kísérője lehet a májpástétomnak, a vadhúsoknak. Vagy csak úgy el lehet kanalazni egy vajas kenyér mellé: ez volt a nyár.

Hozzávalók

  • 1 liter natúr almalé
  • befőzőcukor
  • 4 evőkanál levendulavirág
  • 1 citrom leve

Lavender field, violet lavender flowers (Provence, France)

Fotó: 123RF

Elkészítés

Két evőkanálnyi levendulavirágot tüll vagy gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az almaléhez adjuk. Kimérjük a megfelelő mennyiségű befőzőcukrot, vagy cukrot és cukortakarékos befőzőszert, és az almalébe szórjuk. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kocsonyapróbáig főzzük. Ekkor a tüllbe kötött levendulát eltávolítjuk, belekeverjük a félretett virágokat és azon forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

A csalánról jót vagy semmit! Hamarosan gyűjthetjük első tavaszi zsengéit

A csalánról ma már egyre többen tudják, hogy méltatlanul elhanyagolt növénye a Földnek. Pedig kár távol tartani a kertektől, egy kis „csalánültetvény” minden apró kert sarkában elfér. Ha mégse, akkor meg érdemes kifejezetten olyan túrákat, kirándulásokat tenni a környéken, ahol bőséggel szedhető ez a csodatévő gyógynövény.