Levendulás almazselé
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.09.19.
A levendulakedvelők nyár elején élik világukat, amikor a lila bokrok ontják illatos, zamatos virágaikat. Az őszi másodvirágzás szelídebb, de ha megfelelően visszavágtuk a bokrokat, akkor szép virágokkal örvendeztet. Ilyenkor visszagondolunk a nyárra, és körülnézhetünk a kertben, mivel társítsuk a későn érkezett virágokat. Ízesíthetünk velük szilva- vagy almalekvárt, vagy készíthetünk egy aranyló színű, zamatos almazselét, ami kiváló kísérője lehet a májpástétomnak, a vadhúsoknak. Vagy csak úgy el lehet kanalazni egy vajas kenyér mellé: ez volt a nyár.
Hozzávalók
- 1 liter natúr almalé
- befőzőcukor
- 4 evőkanál levendulavirág
- 1 citrom leve
Fotó: 123RF
Elkészítés
Két evőkanálnyi levendulavirágot tüll vagy gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az almaléhez adjuk. Kimérjük a megfelelő mennyiségű befőzőcukrot, vagy cukrot és cukortakarékos befőzőszert, és az almalébe szórjuk. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kocsonyapróbáig főzzük. Ekkor a tüllbe kötött levendulát eltávolítjuk, belekeverjük a félretett virágokat és azon forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
A karácsonyi ünnepkör mai tartalmát és jelentőségét a távolba nyúló idő és a történelem eseményei formálták – beleértve az ünnep küllemének kialakulásában kulcsszerepet játszó főúri és nemesi családokat is. Te tudod, ők mit ettek egykoron?