Levendulás almazselé

Gasztro

Levendulás almazselé

A levendulakedvelők nyár elején élik világukat, amikor a lila bokrok ontják illatos, zamatos virágaikat. Az őszi másodvirágzás szelídebb, de ha megfelelően visszavágtuk a bokrokat, akkor szép virágokkal örvendeztet. Ilyenkor visszagondolunk a nyárra, és körülnézhetünk a kertben, mivel társítsuk a későn érkezett virágokat? Ízesíthetünk velük szilva- vagy almalekvárt, vagy készíthetünk egy aranyló színű, zamatos almazselét, ami kiváló kísérője lehet a májpástétomnak, a vadhúsoknak. Vagy csak úgy el lehet kanalazni egy vajas kenyér mellé: ez volt a nyár.

Hozzávalók

  • 1 liter natúr almalé
  • befőzőcukor
  • 4 evőkanál levendulavirág
  • 1 citrom leve

Lavender field, violet lavender flowers (Provence, France)

Fotó: 123RF

Elkészítés

Két evőkanálnyi levendulavirágot tüll vagy gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az almaléhez adjuk. Kimérjük a megfelelő mennyiségű befőzőcukrot, vagy cukrot és cukortakarékos befőzőszert, és az almalébe szórjuk. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve kocsonyapróbáig főzzük. Ekkor a tüllbe kötött levendulát eltávolítjuk, belekeverjük a félretett virágokat és azon forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

A kamra: a hagyományoktól a mai kihívásokig

Az éléskamra évszázadok óta szerves része otthonainknak. Definíció szerint a kamra olyan tárolóhelyiség, amely elsősorban élelmiszerek és háztartási eszközök megőrzésére szolgál. Jelentősége a háztartásban felbecsülhetetlen: biztosítja az élelmiszer-tartalékokat, segít a háztartás hatékony szervezésében, és hozzájárul a pazarlás csökkentéséhez. Történelmi szempontból a kamra funkciója az idők során alig változott, bár kialakítása és tartalma jelentősen átalakult. Az ókori civilizációktól kezdve a középkori várak éléskamráin át a modern lakások beépített szekrényeiig a kamra mindig is kulcsszerepet játszott az élet gördülékeny működésében.