Lencsesólet

Gasztro

Lencsesólet

Újévkor, és az év más napjain is szeretjük ezt a tápláló és rostokban gazdag ételt. 

Hozzávalók:

  • 40 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 25 dkg füstölt császár
  • 1 szál füstölt kolbász
  • só, bors
  • babérlevél
  • zsír

Elkészítés:

A lencsét előző este beáztatjuk, a császárt és a tarját megfőzzük, a főzővizet nem öntjük ki! A vöröshagymát kockára vágjuk, és egy kis zsíron megdinszteljük. A húsokat nagyobb darabokra vágjuk, és rádobjuk a hagymára, néhány percig együtt pirítjuk őket.

Ezután hozzátesszük a lencsét és a babérlevelet, összekeverjük az egészet, és felöntjük a húsok főzőlevével. Nem kell mindet egyszerre ráönteni, a lényeg, hogy ellepje a lencsét a folyadék. Lefedve főzzük, amíg a főzőlé nagy része el nem tűnik róla. Lehetséges, hogy többször is fel kell majd öntenünk. Akkor van készen, ha a lencse már puha, de nem főtt szét, és jó szaftos. Egyébként másféle húsokat is használhatunk hozzá, a lényeg, hogy füstölt legyen.

Nyitókép: Krisztics Barbara

 

 
 

 

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.