Lencsesólet

Gasztro

Lencsesólet

Újévkor, és az év más napjain is szeretjük ezt a tápláló és rostokban gazdag ételt. 

Hozzávalók:

  • 40 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 25 dkg füstölt császár
  • 1 szál füstölt kolbász
  • só, bors
  • babérlevél
  • zsír

Elkészítés:

A lencsét előző este beáztatjuk, a császárt és a tarját megfőzzük, a főzővizet nem öntjük ki! A vöröshagymát kockára vágjuk, és egy kis zsíron megdinszteljük. A húsokat nagyobb darabokra vágjuk, és rádobjuk a hagymára, néhány percig együtt pirítjuk őket.

Ezután hozzátesszük a lencsét és a babérlevelet, összekeverjük az egészet, és felöntjük a húsok főzőlevével. Nem kell mindet egyszerre ráönteni, a lényeg, hogy ellepje a lencsét a folyadék. Lefedve főzzük, amíg a főzőlé nagy része el nem tűnik róla. Lehetséges, hogy többször is fel kell majd öntenünk. Akkor van készen, ha a lencse már puha, de nem főtt szét, és jó szaftos. Egyébként másféle húsokat is használhatunk hozzá, a lényeg, hogy füstölt legyen.

Nyitókép: Krisztics Barbara