Lencseleves csülökkel

Gasztro

Lencseleves csülökkel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 egész füstölt csülök
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 2-3 ek kacsazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • 25 dkg lencse
  • 1 ek fűszerpaprika
  • frissen őrölt bors

A tálaláshoz:

  • tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A csülökcsontról levágjuk a húst, és falatnyi darabokra aprítjuk. Ezután kacsazsíron lepirítjuk. Közben egy nagyobb fazékban felteszünk melegedni kb. 4 liter vizet. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, fokhagymával és vöröshagymával. Ha megpirult a csülök, óvatosan adunk hozzá egy kevés vizet, majd az egészet a léhez adjuk. Így főzzük készre a csülökhúst.

Ha már megfőtt a hús, a kolbászt is falatnyi darabokra vágjuk, és szintén lepirítjuk, hogy kicsit kioldódjon belőle a paprika. Egy kis fűszerpaprikát is szórunk rá, majd ezt is a leveshez adjuk. Ekkor jöhet az ételhez az előzőleg beáztatott lencse. Így főzzük készre a levest. Tejföllel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.