Legényhódító

Gasztro

Legényhódító

Más néven legényfogó, mogyoróval és reszelt citromhéjjal gazdagon. Ugyan nem tudom, miért épp ezzel a süteménnyel lehet a legényeket meghódítani – de minden névnek van valami mesébe illő magyarázata. 

Hozzávalók

  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3-4 evőkanál tej

A töltelékhez:

  • 12 dkg darált
  • pörkölt mogyoró
  • 12 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál morzsa

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 5 dkg mogyoró

Elkészítés

A tésztához valókat annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy lágyan nyújtható tésztát kapjunk. A tésztacipót elfelezzük. Az egyik felét kisujjnyi vastagra nyújtjuk, kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Rászórjuk a tölteléket. Ehhez az őrölt, pörkölt mogyorót porcukorral, reszelt citromhéjjal, 2 tojással, és a morzsával elkeverjük. A tölteléket a másik tésztalappal beborítjuk. Felvert tojással megkenjük, villával itt-ott megszurkáljuk, a durvára darabolt mogyorót rászórjuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt szép kívánatosra sütjük.  Négyzetes darabokra vágva, vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket

Töltött káposzta, rácponty, mézeskalács és bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar karácsonyi asztal. A fogások rendje vidékenként és családonként is változik, de az ünnepi menü ízvilága jellegzetes, fűszeres aromái által teszi igazán meghitté a karácsonyt. Vannak fűszerek, amelyekből ilyenkor fogy a legtöbb, sőt, vannak fűszerkeverékek, amelyek méltán viselik a „karácsonyi” jelzőt.