Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
A külsejére:
- kristálycukor
- olaj
Az ízesítéshez darált dió, fahéj vagy kakaó
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és adunk hozzá egy kanál cukrot. Megvárjuk, amíg felfut, majd a liszthez adjuk, és a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a tojásokkal rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Amint összeállt, két-három adagban beledolgozzuk a felolvasztott vajat is. Ettől puha és fényes lesz a tésztánk, és bizonyára a várva-várt apró hólyagocskák is megjelennek majd a felületén. Ha elkészültünk, a tetejét vékonyan meglisztezzük, letakarjuk, és hagyjuk duplájára kelni.
Ebből az adagból négy nagyobb kalácsot tudunk készíteni, tehát ennyi részre osztjuk majd el. Ezután fogjuk az első darabot, és egy deszkán sodorjunk belőle hüvelykujjnyi vastagságú rudakat. A tésztacsíkok sodrása egyszerűbb, ha nem lisztezzük a deszkát. A sütőfát a sütés előtt egy órával kezdjük el olajozni. Többször is be kell kenni, főként akkor, ha új, mert az első néhány adag olajat magába fogja szívni.
Ha készen áll a forma, akkor ügyesen rátekerjük a tésztarudat úgy, hogy legalább egyujjnyi helyet hagyunk a szálak között. A végeket tűrjük be az utolsó tekerés alá, hogy ne tudjon letekeredni a tésztánk. Ha ezzel megvagyunk, akkor fektessük a formát a tiszta, lisztmentes gyúródeszkára, és óvatosan hengergessük meg, hogy a tésztahurkák szalagszerűen rálapuljanak a sütőformára, és sehol ne maradjon lyuk. Ezután vékonyan kenjük meg a tésztát olajjal. A gyúródeszkát szórjuk meg kristálycukorral, és alaposan hempergessük meg benne a kalácsunkat.
Máris következhet a sütés! Izzó parázs fölött folyamatosan forgassuk a formát. A hő hatására hamarosan gyönyörű, fényes karamell kezd el képződni, az orrunkat pedig megcsapja az utánozhatatlan, ismerős illat, amit annyira szeretünk. Ha a foszlós, puha kalács külsejét teljesen belepte a ropogós karamell, el is készültünk. Így is tökéletes, de természetesen még forrón beleforgathatjuk darált dióba, fahéjba vagy akár kakaóba is.
Mielőtt leütjük a kalácsot a formáról, hagyjuk néhány percet hűlni.
Ajánljuk még: