A kerti sarkantyúka a legizgalmasabb salátavirág. Ízletes levelei, kissé csípős, borsra emlékeztető zamatú virágainak ott a helye a nyári saláta-palettán. A szépen kinyílt virágokba zöldségkrémet tölthetünk, ezzel dobva fel a nyári hidegtálakat. A sarkantyúka karakteres ízével fűszerként is szerepet kaphat, ha nem szépségén van éppen a hangsúly. Apróra vágva salátaöntetet, tojássalátát ízesíthetünk vele.
A zamatos sárgadinnye a karakteres, kissé csípős sarkantyúkával meglepő párosításnak tűnik, de nekem nagy kedvencem! Aki kipróbálja, nem fog csalódni: az ízek olyan összhangját találja majd benne, amit elképzelni sem lehet. Ha korszerű befőzőszert használunk hozzá, a főzési időt és a cukor mennyiségét is csökkenthetjük!
Hozzávalók:
- kb. 2 kg érett sárgadinnye
- 1 citrom leve
- 60 dkg cukor
- 20-25 sarkantyúkavirág
Elkészítés:
A sárgadinnyét megtisztítjuk, a magokat eltávolítjuk, a húsát kockára vágjuk. Lassú tűzön, kevergetve fél órán át főzzük, majd a tűzről levesszük, és pépesítjük. Hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot és további 15 percen át forraljuk.
A sarkantyúkavirágokat szirmokra tépkedjük, és a forrásban lévő lekvárhoz adjuk. 4-5 percig főzzük együtt, majd azon melegében kisebb, borpárlattal kiöblített üvegekbe töltjük.
Az üvegeket lezárva száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Ajánljuk még: