Különleges recept: ilyen a sudlica

Gasztro

Különleges recept: ilyen a sudlica

Borbás Marcsi receptje

Szentpéterfán tanultam ezt a szerelmetes, minden érzékszervünkre ható finomságot. Itt horvát nemzetiségű emberek élnek, ami a gasztronómiájukban is tetten érhető.  Ez a desszert is egy nagyon régi horvát recept, amely olyan ínyenceknek való, akik igazán tudják élvezni az életet. Édes, roppanós buja. Szent Iván közeledtével aktuális csemege.

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • Porcukor
  • Liszt
  • Vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tojást héjastól lemérjük, és amennyi a súlya, ugyanannyi porcukorral 4-5 perc alatt alaposan kikeverjük. Majd hozzáadunk szintén ugyanannyi finomlisztet, és azzal is elkeverjük. Ezután habzsákba töltjük a masszát és egy kivajazott tepsibe egymás mellé vékony csíkokat nyomunk belőle. Hagyjunk 1,5-2 cm-es távolságot a tésztacsíkok között, mert egy kicsit megdagadnak sütés közben. Ezután 200 fokos sütőben néhány percig sütjük, de csak annyira, hogy még szinte fehérek maradjanak. 

Ezután zárjuk el a sütőt, de ne vegyük ki a tepsit, hanem egyenként egy kés segítségével emeljük ki a tésztácskákat és tekerjük rá egy fakanál nyelére.

Amíg a következőt tekerjük egy másik fakanálra, addig az előbbi felveszi a csavart formát, ilyenkor le is húzhatjuk a spirál formájú sütit. Így a két fakanalat váltogatva, gyors mozdulatokkal igyekezzünk minél előbb az összes tésztát feltekerni, mert ha hűl, akkor törékennyé válik. 

Akkor az igazi és az eredeti, ha vörösborba mártogatva fogyasztjuk.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.