Krumplis levendulás rétes

Gasztro

Krumplis levendulás rétes

Rafináltabb már nem is lehetne egy rétes: dióval, illatos zöldfűszerekkel, zamatos zöldborssal és levendulával fűszerezve, ropogós tésztaköntösbe bújtatva. Tökéletes vendégváró, amiben izgalmasan kel egybe a levendula a kakukkfűvel, a zöldborssal, a szerecsendióval, pityókásan. A leveles tészta mindig forró sütőbe kerüljön, akkor lesz jó!

Hozzávalók

  • 80 dkg burgonya
  • egy kisebb vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • néhány szál kakukkfű
  • 15 szál levendula
  • 5 dkg durvára tört dió
  • 4 evőkanál olaj
  • őrölt bors
  • 1 kiskanál konzerv zöldbors
  • reszelt szerecsendió
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük. A vajon a finomra vágott hagymát üvegesre sütjük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a felaprított zöldfűszereket és a szárazon megpirított diót. A burgonyát megtisztítjuk, a felét még melegen áttörjük és a hagymás-fűszeres keverékhez adjuk. Sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, a leszűrt zöldborsot és a lemorzsolt levendulavirágot beleszórjuk, alaposan összedolgozzuk. A többi burgonyát dobókockányi darabokra vágjuk, és olajon ropogósra sütjük, a burgonyás masszába forgatjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A felengedett leveles tésztát négy darabba vágjuk, egyenként 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Egy csíkban tölteléket halmozunk rá, szorosan felcsavarjuk, majd az így elkészített négy rúd rétest sütőpapírral borított tepsire fektetjük. Felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben 220 fokon 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen, és hidegen egyaránt kínálhatjuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho