Krumplileves és krumplis pogácsa

Gasztro

Krumplileves és krumplis pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

 Főtt krumpli:

  • 1,2 kg sütni való krumpli
  • víz

Leves:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • ½ zellergumó
  • 1 cs petrezselyem
  • 1 tk fűszerpaprika
  • a krumpli főzőleve

Pogácsa

  • 1 kg krumpli megfőzve
  • 15 dkg sertészsír
  • 30 dkg félfogós liszt

Elkészítés: 

A leveshez egy fej vöröshagymát finomra vágunk, majd megdinszteljük egy evőkanál sertészsíron. Közben a többi zöldséget megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk. Ha a hagyma megpuhult, ezeket is az edénybe tesszük, és rövid ideig dinszteljük. Ezután felöntjük egy kevés vízzel, és puhára főzzük a zöldségeket. Sóval ízesítjük, és ha szeretnénk, adhatunk hozzá pirospaprikát is.

A burgonyát meghámozzuk, majd felkockázzuk. Annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Ha a krumpli már puha, 1 kilogrammnyit kiszedünk a főzőléből. A főzőlevet a benne maradt burgonyával együtt a zöldségleveshez öntjük, és az egészet összeforraljuk. A pogácsa masszájából egy keveset lecsippentünk, és kisebb diónyi gombócokat gyúrunk belőle, majd ezt is a levesbe tesszük, és kb. 5 perc alatt készre főzzük. A végén egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel is ízesítjük.

 

 

A pogácsához a főtt burgonyát krémesre áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután alaposan összegyúrjuk a zsírral és a liszttel. Fontos, hogy szép egynemű legyen a masszánk. (Ebből a keverékből teszünk félre egy keveset a leveshez. )

Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztánkat kb. 1,5 cm vékonyra, és egy kerek szaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle. Végül sertészsírral kikent és liszttel vékonyan megszórt tepsibe tesszük a pogácsákat, és 200-220 fokon pirosra, ropogósra sütjük őket kb. 15 perc alatt. Fontos, hogy csak akkor lesz igazán finom ropogós az alja, ha sertészsír van alatta.