Hozzávalók
A lapokhoz:
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg zsír
- 1 nagy krumpli
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs szalalkáli
- 1 db tojás
- 15 dkg krumplicukor
- 1 dl tej
A krémhez:
- 2 narancs héja
- 1,5 dl narancslé
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg mák
A töltéshez:
- rózsalekvár és narancslekvár
- rózsaszirmok
Elkészítés
A lapokhoz a burgonyát puhára főzzük. A krumplicukrot langyos tejben feloldjuk, majd beletesszük a szalalkálit is. A liszthez hozzáadjuk a sót, a zsírt, a vaníliás cukrot, a tojást, és belereszeljük a burgonyát. Ezután a tejes keverékkel sima tésztát gyúrunk belőle. Végül a tésztát négy részre osztjuk, és egyenként vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. Egy nagyobb méretű tepsi alját bezsírozzuk, megszórjuk liszttel, és így sütjük ki egyenként a lapokat.
A serbethez a narancs levét feltesszük főni a héjjal. Fontos, hogy az olaj alaposan oldódjon ki. Ha közben túlságosan elfőne a narancslé, akkor mindenképpen pótoljuk. Kb. 10 perc forralás után szűrjük le a levet, adjuk hozzá a cukrot, és főzzünk belőle sűrű szirupot. Ha a szirup elkészült, hagyjuk hűlni és sűrűsödni. Amikor már csak langyos, habosítsuk ki. Ha elkészültünk, akkor keverjük ki a vajat is, majd keverjük el simára serbettel. Adjuk hozzá a mákot is.
Ezután töltsük be a lapokat. Az alsó lapot kenjük meg a krémmel, a középsőt a lekvárral, majd a harmadik lapot a krém másik felével. Végül fedjük be az utolsó lappal.
A tetejére tegyünk egy deszkát, és így hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljnak.
Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Aki szereti, szárított rózsaszirmokat is szórhat a krémre.
Ajánljuk még: