Krumplicukorkás sütemény

Gasztro

Krumplicukorkás sütemény

Gáll Tímea receptje

Hozzávalók:

A lapokhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg zsír
  • 1 nagy krumpli
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs szalalkáli
  • 1 db tojás
  • 15 dkg krumplicukor
  • 1 dl tej

A krémhez:

  • 2 narancs héja
  • 1,5 dl narancslé
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg mák

A töltéshez:

  • rózsalekvár és narancslekvár
  • rózsaszirmok

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lapokhoz a burgonyát puhára főzzük. A krumplicukrot langyos tejben feloldjuk, majd beletesszük a szalalkálit is. A liszthez hozzáadjuk a sót, a zsírt, a vaníliás cukrot, a tojást, és belereszeljük a burgonyát. Ezután a tejes keverékkel sima tésztát gyúrunk belőle. Végül a tésztát négy részre osztjuk, és egyenként vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. Egy nagyobb méretű tepsi alját bezsírozzuk, megszórjuk liszttel, és így sütjük ki egyenként a lapokat.

A serbethez a narancs levét feltesszük főni a héjjal. Fontos, hogy az olaj alaposan oldódjon ki. Ha közben túlságosan elfőne a narancslé, akkor mindenképpen pótoljuk. Kb. 10 perc forralás után szűrjük le a levet, adjuk hozzá a cukrot, és főzzünk belőle sűrű szirupot. Ha a szirup elkészült, hagyjuk hűlni és sűrűsödni. Amikor már csak langyos, habosítsuk ki. Ha elkészültünk, akkor keverjük ki a vajat is, majd keverjük el simára serbettel. Adjuk hozzá a mákot is.

Ezután töltsük be a lapokat. Az alsó lapot kenjük meg a krémmel, a középsőt a lekvárral, majd a harmadik lapot a krém másik felével. Végül fedjük be az utolsó lappal.

A tetejére tegyünk egy deszkát, és így hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljnak.

Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Aki szereti, szárított rózsaszirmokat is szórhat a krémre.

Ajánljuk még: