Hozzávalók
- 180 g madre kovász
- 240 g tej
- 615 g finomliszt
- 120 g cukor
- 135 g tojás
- 105 g vaj
- 10 g vaníliás cukor
- 12 g só
- reszelt citromhéj
Elkészítés
A frissített madre kovászt kisebb darabokra csipkedjük, majd hozzáadjuk a tejet, a tojásokat és a liszteket, a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekerül a só és a citromhéj is. Érdemes ebben az esetben dagasztógéppel dolgozni, és egyneművé keverni az egészet. Ha összeállt, akkor dagasztjuk bele a vajat. Teljesen simára kidolgozzuk.
Ha elkészültünk, egy szögletes, átlátszó dobozba tesszük a tésztát, és bejelöljük, milyen magasságig tölti ki a dobozt. Amikor másfélszeresére kel, és már nem ragad, hanem rugalmas, és tartja a formáját, akkor dolgozhatunk vele tovább. Ekkor lehet belőle megformázni a különféle süteményeket, kalácsokat. A formázás után hűvösebb szobahőmérsékleten hagyjuk kelni körülbelül 10 órán át. Fontos, hogy ezeket a kalácsokat teljesen meg kell keleszteni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 25 perc alatt sütjük készre.
Ajánljuk még: