Gasztro

Kovászos kalácstészta

Ormós Gabriella receptje

Hozzávalók

  • 180 g madre kovász
  • 240 g tej
  • 615 g finomliszt
  • 120 g cukor
  • 135 g tojás
  • 105 g vaj
  • 10 g vaníliás cukor
  • 12 g só
  • reszelt citromhéj

 

Elkészítés 

A frissített madre kovászt kisebb darabokra csipkedjük, majd hozzáadjuk a tejet, a tojásokat és a liszteket, a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekerül a só és a citromhéj is. Érdemes ebben az esetben dagasztógéppel dolgozni, és egyneművé keverni az egészet. Ha összeállt, akkor dagasztjuk bele a vajat. Teljesen simára kidolgozzuk.

Ha elkészültünk, egy szögletes, átlátszó dobozba tesszük a tésztát, és bejelöljük, milyen magasságig tölti ki a dobozt. Amikor másfélszeresére kel, és már nem ragad, hanem rugalmas, és tartja a formáját, akkor dolgozhatunk vele tovább. Ekkor lehet belőle megformázni a különféle süteményeket, kalácsokat. A formázás után hűvösebb szobahőmérsékleten hagyjuk kelni körülbelül 10 órán át. Fontos, hogy ezeket a kalácsokat teljesen meg kell keleszteni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 25 perc alatt sütjük készre.

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.