Körtedesszert vaníliás joghurttal
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.10.23.
Érzitek gondolatban a sült gyümölcsök édes illatát? Ha beköszönt az ősz, a sütő felől olykor isteni illatok szállnak. A gyümölcs meleg aromája, a csöppnyi karamelles zamat, ellenállhatatlan. Ha találok éppen hibás gyümölcsöt, semmi gond, megtisztítom, és készül belőle valami remek. Ha nem gyümölcsleves vagy gyümölcsszósz, akkor lehet belőle egy egyszerű desszert. Például a legutóbb készült, mézzel, vaníliával és citrommal finomított, joghurttal selymesített pohár desszert, aminek a szelíd kukoricapehely adott egy plusz, ropogós réteget.
Hozzávalók
- 4 szép érett körte
- 2 dkg vaj
- 1 vaníliarúd
- 2 dl joghurt
- 2 evőkanál méz
- 1 citrom
- 8 dkg kukoricapehely
Elkészítés
A körtéket negyedeljük, meghámozzuk, a magházat kivájjuk. Vékonyan kivajazott tűzálló tálba tesszük, kevés citromlével és egy kiskanál mézzel meglocsoljuk, majd lefedve forró sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük. Közben a vaníliát hosszában felhasítjuk, a belsejét kikaparjuk, és a joghurthoz adjuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A vaníliás joghurtba belefacsarjuk a fél citrom levét, belereszelünk egy keveset a sárga héjából, belecsorgatjuk a mézet és alaposan összekeverjük. A megsült körtét villával összetörjük, kihűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a körtét a vaníliás joghurttal és kukoricapehellyel pohárba rétegezzük és máris tálaljuk.
Ajánljuk még:
Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.