Körtedesszert vaníliás joghurttal

Gasztro

Körtedesszert vaníliás joghurttal

Érzitek gondolatban a sült gyümölcsök édes illatát? Ha beköszönt az ősz, a sütő felől olykor isteni illatok szállnak. A gyümölcs meleg aromája, a csöppnyi karamelles zamat, ellenállhatatlan. Ha találok éppen hibás gyümölcsöt, semmi gond, megtisztítom, és készül belőle valami remek. Ha nem gyümölcsleves vagy gyümölcsszósz, akkor lehet belőle egy egyszerű desszert. Például a legutóbb készült, mézzel, vaníliával és citrommal finomított, joghurttal selymesített pohár desszert, aminek a szelíd kukoricapehely adott egy plusz, ropogós réteget.

Hozzávalók

  • 4 szép érett körte
  • 2 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd
  • 2 dl joghurt
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom
  • 8 dkg kukoricapehely

Elkészítés

A körtéket negyedeljük, meghámozzuk, a magházat kivájjuk. Vékonyan kivajazott tűzálló tálba tesszük, kevés citromlével és egy kiskanál mézzel meglocsoljuk, majd lefedve forró sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük. Közben a vaníliát hosszában felhasítjuk, a belsejét kikaparjuk, és a joghurthoz adjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A vaníliás joghurtba belefacsarjuk a fél citrom levét, belereszelünk egy keveset a sárga héjából, belecsorgatjuk a mézet és alaposan összekeverjük. A megsült körtét villával összetörjük, kihűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a körtét a vaníliás joghurttal és kukoricapehellyel pohárba rétegezzük és máris tálaljuk.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!